završni rad
Struktura i biološka aktivnost kumarinskih spojeva
završni rad

Jovana Novaković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovStruktura i biološka aktivnost kumarinskih spojeva : završni rad
AutorJovana Novaković
Voditelj/MentorMilan Čačić (mentor)
Sažetak rada
Kumarin je kemijski spoj koji se može izolirati iz velikog broja biljaka i široko je rasprostranjen u prirodi. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena. Kao model proučavanja toksičnosti kumarina vrlo često su se koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora različita.
Ključne riječikumarin metabolizam toksičnost biološka aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Structure and biological activity of coumaric compounds : final thesis
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Coumarin is a chemical compound that can be isolated from a number of plants and is widely spread in nature. Coumarin and it's derivatives show a lot of biological activities, however its use is limited. As models in the studies of toxicity of coumarin rats were often used, but newest research show that the metabolism, and with that the harmfulness of coumarin, is different in people and rats.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)coumarin metabolism toxicity biological activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:744361
PohranioSanda Hasenay