završni rad
Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane

Božidar Lovrić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovUloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane
AutorBožidar Lovrić
Voditelj/MentorLjiljana Primorac (mentor)
Sažetak rada
Tijekom procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Vlada Republike Hrvatske prihvaća nove i usklađuje postojeće kriterije prema važećoj zakonskoj regulativi Europske unije. Zakonom o hrani (NN 46/07) utvrđuju se tako osnovna načela odgovornosti, učinkovite organizacijske strukture i postupci kojima se osigurava zdravstvena ispravnost hrane i hrane za životinje. Navedeni zakon odnosi se na kontrolu i analizu rizika, novu hranu, genetski modificiranu hranu i genetski modificiranu hranu za životinje, službenu i laboratorijsku kontrolu uključujući i hranu za životinje, te osnivanje Hrvatske agencije za hranu. Zakon o hrani (NN 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima koji se sastoji od sedam temeljnih načela a njegova implementacija provodi se u dvanaest koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.
Ključne riječizdravstvena ispravnost kvaliteta upravljanje kvalitetom HACCP sustav
Naslov na drugom jeziku (engleski)Role of HACCP system in production of safe food
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-02-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
During the process of Croatian accession to the European Union, Croatian Government accepts new and aligns existing criteria with legislation of the European Union. The Food Act (NN 46/07) are determined by the basic principles and responsibilities, effective organizational structures and procedures to ensure the safety of food and feed. It refers to the control and risk analysis, novel foods, genetically modified food and genetically modified food for animals, and official control laboratory including food for animals, and the establishment of the Croatian Food Agency. Food Act (NN 46/07) requires entities in the food establishment food safety management system based on HACCP principles, which consists of seven basic principles and its implementation is carried out in twelve steps. Eduacation and training of employees is necessary shortly after the establishment of the system but the long-term proper functioning of the system can only be ensured through regular review of the documentation and the HACCP plan, in order to be current with any changes.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)health safety quality quality control HACCP system
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:958537
PohranioIvana Šuvak