završni rad
Aditivi u hrani

Veronika Brkan (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovAditivi u hrani
AutorVeronika Brkan
Voditelj/MentorMirela Kopjar (mentor)
Sažetak rada
Aditivi su različite tvari ili smjesa tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala određena svojstva. Neizbježan su sastojak hrane i danas se u prehrambenoj industriji koristi nekoliko tisuća različitih aditiva. Mogu imati funkciju konzervansa, antioksidansa, poboljšavati senzorska svojstva, te mnoge druge funkcije koje će se opisati u ovom radu. Uporaba aditiva ima svoje dobre i loše strane. Poboljšanje kvalitete i trajnosti proizvoda, olakšana priprema hrane i poboljšani izgled su dobri učinci aditiva. Meñutim, uporaba aditiva u većim količinama od zakonom dopuštenih može naštetit zdravlju ljudi. Vrste i količine aditiva koje se koriste u prehrambenoj industriji su strogo kontrolirane zakonom i prolaze brojne testove kako bi se spriječili negativni učinci aditiva na zdravlje.
Ključne riječiaditivi hrana prehrambena industrija zdravlje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Additives in food
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-07-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Additives are various substances or mixture of substances that are added to food to enhance some properties. They are inevitable as food ingredients and today food industry uses thousands of different additives. Additives can have function as preservatives, antioxidants, to improve the sensory properties and many other functions that will be described in this paper. The use of additives has its good and bad sides. Improving the quality and durability of the product, facilitated the preparation of food and better appearance are good effects of additives. However, the use of additives in larger quantities than allowed, can greatly harm human's health. The types and amounts of additives used in the food industry are strictly controlled by law and pass a number of tests in order to prevent negative effects.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)additives food food industry health
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:527003
PohranioIvana Šuvak