završni rad
Oksidacija organskih spojeva
završni rad

Iva Čobanković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovOksidacija organskih spojeva : završni rad
AutorIva Čobanković
Voditelj/MentorMilan Čačić (mentor)
Sažetak rada
Ovome radu bio je cilj obraditi oksidaciju organskih spojeva. Kako bi razumjeli njihovu oksidaciju prvo su postavljeni temelji ovoga rada stoga je on podijeljen u dva poglavlja. Prvi dio se odnosi na oksidaciju u anorganskoj kemiji. U ovome poglavlju razjašnjeni su pojmovi kao što je oksidacijski broj, njegovo pravilno odrađivanje te koliko je maksimalno moguć pozitivan, odnosno negativan oksidacijski broj nekog atoma. Također, obrađene su i redoks reakcije te je razjašnjeno što su oksidacijska i redukcijska sredstva te kako se može odrediti je li neki spoj dobro oksidacijsko odnosno redukcijsko sredstvo. U drugom poglavlju možemo vidjeti da i organski spojevi ulaze u redoks-reakcije, ali pri tom prijelaz elektrona najčešće nije potpun. Nastaju promjene u kovalentnom vezivanju među atomima različite elektronegativnosti stoga se ovaj tip reakcija koristiti za sintezu organskih spojeva kao što su aldehidi, ketoni i karboksilne kiseline.
Ključne riječioksidacija redoks-reakcije krom alkoholi aldehidi ketoni antioksidansi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Oxidation of organic compounds : final thesis
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This papre deals whit oxidation of organic compounds. To fully understand their oxidation we need to first understand the redox-reactions, therefore we have divided him into two chapters. The first part refers to the oxidation in inorganic chemistry. In this chapter we introduce the terms such as oxidation number, its proper determination and as much as possible the maximum positive or negative oxidation number of an atom. Also, we have covered redox reactions and we have clarify what are oxidizing and reducing agents, how can we determine whether some compound is good oxidizing or reducing agent. In the second chapter we can see that the organic compounds are also included in the redox reaction, but at the same time transfer of electrons are not usually complete. That is because changes in covalent bounding are occurring between the atoms of different electronegativity, therefore this type of reactions are used for the synthesis of organic compounds such as aldehydes, ketones and carboxylic acids.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oxidation redox reactions chromium alcohol aldehydes ketones antioxidants
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:782670
PohranioSanda Hasenay