završni rad
Fluorescentni i UV/VIS profili puferskih otopina uniflornih vrsta meda

Marco Bijuk (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovFluorescentni i UV/VIS profili puferskih otopina uniflornih vrsta meda
AutorMarco Bijuk
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga rada bio je ustanoviti mogu li se botanički različite vrste meda međusobno razlikovati na osnovi UV/VIS krivulja, trodimenzionalnih spektara fluorescencije, te emisijskih spektara fluorescencije. Analiza UV/VIS profila otopina meda u području od 200 do 400 nm pokazala je da se botanički različite vrste meda mogu slabo razlikovati na osnovi UV/VIS profila apsorbancije. Po obliku krivulja absorbancije moguće je razlikovati samo med kestena i lipe. Snimanjem trodimenzionalnih spektara fluorescencije u rasponu valnih duljina ekscitacije od 260 do 400 nm te emisije u rasponu od 300 do 600 nm utvrđeno je da uzorci meda različitog botaničkog porijekla pokazuju različite trodimenzionalne spektre fluorescencije uz karakteristične vrhove fluorescencije centrirane pri različitim valnim duljinama ekscitacije i emisije. Dodatno, analizom normaliziranih emisijskih krivulja fluorescencije pri 260 nm utvrđeno je da se uniflorne vrste meda mogu razlikovati prema međusobnim oblicima krivulja. Pomakom ka višim ekscitacijskim duljinama (280, 330, 370 i 390 nm) lošija je mogućnost razlikovanja pojedine vrste meda.
Ključne riječimed fluorescencija UV/VIS analiza
Naslov na drugom jeziku (engleski)Fluorescence and UV/VIS Profiles of the Buffer Solutions of Unifloral Honeys
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine whether the different botanical types of honey can be differentiated on the basis of UV/VIS absorption spectra, three-dimensional fluorescence spectra and fluorescence emission spectra. Analysis of UV/VIS absorption spectra recorded in a range from 200 to 400 nm, revealed low possibility of differentiation of botanical types of honey. By UV/VIS absorption spectra only chestnut and linden honey can be differentiated. Three-dimensional fluorescence spectra recording (excitation 260-400 nm; emission 300-600 nm) showed that unifloral honeys possess different three-dimensional fluorescence spectra. These spectra have characteristic fluorescence peaks centred at different wavelengths of excitation and emission. Additionally, analysis of the normalized emission spectra at 260 nm showed that unifloral honeys can be differentiated by curve shapes. Shift towards higher excitation lengths (280, 330, 370 and 390 nm) results in lower differentiation of certain types of honey.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey fluorescence UV/VIS analysis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:271202
PohranioIvana Šuvak