završni rad
Inulin kao komponenta funkcionalne hrane

Ivan Tomas (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovInulin kao komponenta funkcionalne hrane
AutorIvan Tomas
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Inulin je prehrambeno vlakno koje se nalazi u mnogim biljkama kao skladišni ugljikohidrat te je dio ljudske prehrane već nekoliko stoljeća. Prisutan je u mnogim žitaricama, povrću i voću, koji se često konzumiraju: poriluk, luk, češnjak, cikorija, artičoka, banana i drugi. Industrijski se inulin uglavnom dobiva iz korijena cikorije, a koristi kao sastojak funkcionalne hrane koji nudi jedinstvenu kombinaciju pozitivnih učinaka na probavni sustav te važnih karakteristika koje pogoduju tehnološkom postupku proizvodnje. Inulin poboljšava organoleptička svojstva različitim prehrambenim proizvodima, povećava stabilnost pjena i emulzija te izvrsno oponaša i zamjenjuje mast te šećer. Zbog znanstveno dokazanog utjecaja inulina na brojne fiziološke i biokemijske procese smatra se funkcionalnom sastavnicom namirnica čija konzumacija može bitno doprinjeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.
Ključne riječiinulin prehrambeno vlakno korijen cikorije funkcionalna hrana smanjen rizik od bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Inulin as a Component of Functional Foods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Inulin is a dietary fiber found in many plants as storage carbohydrate and is part of human's nutrition for several centuries. It is present in cereals, vegetables and fruits which are reguraly consumed: leek, onion, garlic, chicory, artichoke, banana, and others. Industrially, inulin is usually obtained from chicory roots and it is used as a functional food component that offers a unique combination of positive impacts on digestive tract and important characterictics that benefits technological process. Further, inulin improves organoleptic properties of various food products, increases stability of foams and emulsions, shows fat-like behavior, as well as it replaces sugar and fats. Because of scientifically proven effects of inulin in many physiological and biochemical processes it is considered as a component of functional foods, whose consumption can significantly contribute to reducing the risk of many diseases.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)inulin dietary fiber chicory root functional foods reduced risk of diseases
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:783499
PohranioIvana Šuvak