završni rad
Kinetika otpuštanja proteina tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus

Ana Sluganović (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovKinetika otpuštanja proteina tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus
AutorAna Sluganović
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je bio ispitati kinetiku otpuštanja proteina tijekom ultrazvučne homogenizacije plijesni Aspergillus flavus predobrađene lizozimom i Glucanexom. Mikroskopska analiza pokazala je da se najveća dezintegriranost postiže tijekom 10 minuta ultrazvučne homogenizacije pri punom ciklusu i amplitudi od 100%, te da nema razlike u dezintegriranosti micelija plijesni predobrađenih lizozimom ili Glucanexom. Određivanje koncentracije proteina i omjer ekstrahiranosti proteina pokazali su da je predobrada micelija plijesni Glucanexom učinkovitija za oslobađanje proteina tijekom ultrazvučne homogenizacije. Za postizanje gotovo potpune količine proteina u ekstraktu (97%) dovoljno je micelij plijesni predobrađen Glucanexom podvrgnuti ultrazvučnoj homogenizaciji tijekom 6 minuta pri punom ciklusu i maksimalnoj amplitudi.
Ključne riječiplijesni Aspergillus ultrazvučna homogenizacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Kinetics of Protein Release During the Ultrasonic Homogenization of Aspergillus flavus
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine kinetics of protein release during the sonification of Aspergillus flavus mycelia pre-treated with lysozyme or Glucanex. Microscopic analysis of mycelia disintegration showed that maximal disintegration was achieved after 10 minutes of sonification, but there was no difference in mycelia disintegration pre-treated with lysozyme or Glucanex. Pre-treatment of mycelia with Glucanex was found more efficient for protein release during ultrasonic homogenization, as observed by protein concentration and ratio of protein release (Rp). After 6 minutes of sonification of mycelia pre-treated with Glucanex 96,88% of total proteins were released in extratcs, what indicates that 6 minutes of ultrasonic homogenization at full cycle and maximal amplitude is sufficient for efective protein release.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)molds Aspergillus ultrasonic homogenization
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:080024
PohranioIvana Šuvak