završni rad
Metode detekcije genetski modificirane hrane

Dijana Podravac (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovMetode detekcije genetski modificirane hrane
AutorDijana Podravac
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Primjena metoda rekombinantne DNA dovela je do stvaranja genetski modificiranih organizama (GMO), kao i proizvodnje genetski modificirane hrane (GM hrana). GMO je organizam čija je DNA izmijenjena uvođenjem jednog ili više stranih gena i/ili modifikacijom postojećih gena, dok je GM hrana, hrana koja sadrži sastojke iz GMO-a, bilo da se radi o produktima GMO ili produktima životinja koje se hrane takvom vrstom hrane. Obzirom da postoji bojazan da bi konzumiranje genetski modificirane hrane dugoročno moglo dovesti do nepoželjnih posljedica, prije svega po ljudsko zdravlje, razvijene su brojne metode detekcije GMO. Upravo je cilj ovog završnog rada dati pregled trenutačno postojećih metoda koje se koriste u detekciji genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane.
Ključne riječiGMO
Naslov na drugom jeziku (engleski)GMO Food Detection Methods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Genetically modified organisms (GMOs), as well as genetically modified foods (GMO foods) emerged from the recombinant DNA technology. GMO is an organism whose genetic material (DNA) has been altered by the introduction of one or more foreign genes and/or modification of the existing genes. GMO food is food that contains ingredients from GMOs, whether it represents the products of GMOs metabolism, or products of animals fed with GM food. Due to increased public concern regarding safety of genetically modified foods primarily for the human health, numerous methods for detection of GMOs have been developed. Therefore, the aim of this work is to give the overview of the currently existing methods for detection of genetically modified organisms, as well as genetically modified foods.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)GMO
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:771882
PohranioIvana Šuvak