završni rad
Beta glukan - dodatak prehrani i funkcionalna komponenta hrane

Sabina Pandžić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovBeta glukan - dodatak prehrani i funkcionalna komponenta hrane
AutorSabina Pandžić
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Beta glukan je dugolančani polisaharid koji je sastavljen od više molekula glukoze, koji se prirodno nalazi u staničnim stjenkama kvasca (Saccharomyces cerevisiae), mnogim jestivim gljivama te žitaricama, zobu i ječmu. Beta- 1,3/ 1,6- glukani, koje u najvećim količinama nalazimo u kvascu, imaju najveću pozitivnu učinkovitost na rad imunološkog sustava. On uzrokuje niz događaja koji stimuliraju, moduliraju i aktiviraju imunološki sustav. Beta glukan se primjenjuje kod virusnih, gljivičnih i parazitskih infekcija, kod hematoloških oboljenja, onkoloških oboljenja, nakon operativnih zahvata, kod dijabetesa, alergija, izloženosti zračenju, autoimunih bolesti, iscrpljenosti organizma, a može se primijeniti i kod trauma i stresa. Beta glukan djeluje na dva načina, prvi je da potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita, koji su prva crta obrane organizma, drugi je taj da aktivira makrofage stanice koje čine energetsku centralu imunološke aktivnosti i time izaziva cijeli niz obrambenih reakcija u organizmu. Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja svake stanice, organa ili supstance koja ne pripada i nije potrebna tijelu, kao što su bakterije, virusi i gljivice. Nakon što su makrofagi aktivirani hvatanjem beta glukana na receptorsko mjesto, uz prisustvo nekog stranog mikroorganizma ili toksina započinje produkcija cijelog niza potpornih supstancija u procesu imunološke obrane.
Ključne riječibeta glukan kvasac makrofagi imunološki sustav obrambene reakcije
Naslov na drugom jeziku (engleski)Beta Glucan - Supplement and Functional Component of Food
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Beta glucan is long- chain polysaccharide whic is composed of glucose molecules, that is found in yeats cell wall (Saccharomyces cerevisiae), mushrooms and cereals, oats and barley. Beta- 1,3/ 1,6- glucans, that is found in yeats, has the highest positive performance to immune system. He causes a series of events that stimulate, modulate and activate the immune system. Beta glucan applicable in viral, fungal and parasitic infections, in hematological diseases, oncological diseases, after operations intervention, in diabetes, allergyes, exposure radiations, autoimmunity diseases, exhaustion organisms, and can be applied in trauma and stress. Beta glucan acts to two ways, the first is that encourages creation of bone marrow, and thus produce leukocyte and platelet, who are the first defense of the organism, the second is that is activated macrophage cells that make up the power plant immune activity and causing a number of defensive reactions in the body. Macrophages have the ability to recognize and destroy every cells, organs or substances that does not belong and is not needed by the body, such as bacteria, viruses and fungi. After being activated macrophages capturing beta glucan on the receptor sites, the presence of a foreign microorganism or toxin begins production of a rang of supporting substances int he procces of immune defenses.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)beta glucan yeats macrophages immune system defensive reactions
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:456576
PohranioIvana Šuvak