završni rad
Folna kiselina u trudnoći

Vlatka Matoković (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFolna kiselina u trudnoći
AutorVlatka Matoković
Voditelj/MentorInes Banjari (mentor)
Sažetak rada
Folna kiselina je vitamin B skupine (B9 vitamin). Topljiva je u vodi. U hrani se nalazi u nekom od reduciranih oblika pteroilglutaminske kiseline, tj. u obliku folata, a u suplemntima je to pteroilmonoglutaminska kiselina. Uloga folata u organizmu je višestruka. Tako su folati odgovorni za normalnu staničnu diobu i sudjeluju u sintezi velikog broja različitih stanica. Potrebni su za pravilno funkcioniranje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje, imaju ulogu u kontroli razine homocisteina u krvi i u metabolizmu i stvaranju energije. Posebno je važna u trudnoći jer njen deficit može uzrokovati pobačaje i kongenitalne anomalije. Dva najčešća ozbiljna porođajna defekta mozga i kralježnice su spina bifida i anencefalija. Ti defekti pojavljuju se kada se dio neuralne cijevi, koja se kasnije razvija u mozak i kralježničku moždinu, ne zatvori. Zatvaranje se obično događa oko 24. dana nakon začeća, prije nego žena shvati da je trudna. Rezultati studija su pokazali da upotreba dodataka prehrani folne kiseline ili multivitamina koji sadrže i folnu kiselinu tijekom trudnoće, može smanjiti rizik od defekata neuralne cijevi za 40 do čak 80%. Također, učinkovitija prevencija defekata neuralne cijevi mogla bi se postići uvođenjem obogaćivanja hrane folnom kiselinom jer dnevne potrebe obično nisu zadovoljene samo unosom hrane. U odsutnosti obaveznog obogaćivanja, trebale bi se provoditi nacionalne kampanje koje bi pojačale znanje i upotrebu folne kiseline među ženama. Porodničari, pedijatri i liječnici opće prakse isto imaju važnu ulogu u informiranju i motiviranju žena da uzimaju dodatke prehrani folne kiseline prije začeća.
Ključne riječifolati deficit trudnoća defekti neuralne cijevi obogaćivanje hrane dodaci prehrani folne kiseline
Naslov na drugom jeziku (engleski)Folic Acid and Pregnancy
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Folic acid is one of B group vitamins (B9 vitamin). It is water soluble. In food it is found in reduced form as pteroilglutamic acid, in folate form, and in supplements comes as pteroilmonoglutamic acid. Folates have multiple roles in organism. They are responsible for the normal cell differentiation and participate in synthesis of great number of different cells. They are also necessary for the proper brain functioning, mental and emotional health, play role in control of the homocysteine level and in metabolism and energy generation. Folic acid is especially important in pregnancy because its deficiency can cause miscarriages and congenital anomalies. The two most common birth defects of the brain and spine are spina bifida and anencephaly. These neural tube defects occur when part of the neural tube, which later develops into spinal cord and brain, does not close. Closing normally happens around 24th day after the conception, before a woman realises she is pregnant. Results of the studies have shown that the periconceptional use of supplements with folic acid alone, or multivitamins combined with folic acid, can lower the risk of neural tube defects by 40% up to 80%. Also, more effective prevention of neural tube defects could be achieved by initiation of food fortification with folic acid because daily requirements are usually not satisfied only by food intake. In the absence of mandatory fortification, national campaigns to increase knowledge and use of folic acid among women should be intensified and adequately funded. Obstetricians, paediatricians, and general practitioners can play an important part in informing and motivating women to take folic acid supplements preconception.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)folates deficiency pregnancy neural tube defects food fortification folic acid supplements
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:677707
PohranioIvana Šuvak