završni rad
Značaj kvasaca u mikrobiologiji hrane, biotehnologiji i medicini

Mirjana Marjanović (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovZnačaj kvasaca u mikrobiologiji hrane, biotehnologiji i medicini
AutorMirjana Marjanović
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Kvasci su jednostanični mikroorganizmi svrstani u carstvo gljiva. Prema morfološkom izgledu razlikuju se od ostalih vrsta gljiva i jednostavniji su. Iznimno su značajni u industrijskoj proizvodnji, biotehnologiji, medicini, kvarenju namirnica što će detaljnije biti opisano u ovome radu. S jedne strane, kvasci su izuzetno važni organizmi u proizvodnji hrane, lijekova, vitamina, međutim, njihova negativna uloga se očituje u kvarenju hrane, nepoželjnoj alkoholnoj fermentaciji, te uzrokovanjem različitih bolesti kod čovjeka.
Ključne riječikvasci hrana biotehnologija medicina bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)The Importance of Yeasts in Food Microbiology, Biotechnology and Medicine
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-07-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Yeasts are unicellular microorganisms classified in the kingdom of fungi. According to the morphological characteristics, they are different from other fungi and simpler. They are very important in industrial manufacturing, biotechnology, medicine, food deterioration, which will further described in this paper. On the one hand, the yeasts are extremely important organisms in food, medicine, vitamin production, but they are capable to cause food spoilage, the unwanted alcoholic fermentation and different diseases in humans.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)yeast food biotechnology medicine disease
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:799257
PohranioIvana Šuvak