završni rad
Minimalno procesirana hrana

Monika Bušnja (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovMinimalno procesirana hrana
AutorMonika Bušnja
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Minimalno procesirana hrana je ona u kojoj su u najvećoj mjeri sačuvane izvorne organoleptičke i nutritivne značajke sirovine, koja je prikladna za brzu pripremu i konzumaciju. Miris, okus, aroma, konzistencija, vizualni izgled, boja, tekstura, nutritivna vrijednost kao kvalitete prehrambenih proizvoda mogu se očuvati primjenom tehnologija minimalnog procesiranja. Minimalno procesiranje moguće je primijeniti na velikom broju prehrambenih proizvoda. Znanstvena istraživanja na području prehrambene tehnologije bave se proučavanjem operacija i procesa kojima je svrha proizvesti proizvode što više nutritivne vrijednosti i što boljih organoleptičkih svojstava. Takve nove tehnike proizvodnje primjenjuju se u različitim fazama proizvodnje s različitom svrhom. Za minimalno procesiranu hranu po pravilu se poradi produženja njezine trajnosti posebna pozornost mora usmjeriti odabiru ambalažnog materijala, odabiru načina pakiranja te uvjetima čuvanja. Potrošači su ti koji sve više zahtijevaju hranu (posebno voće i povrće) koja ima osobine slične svježoj hrani (koja je u većoj mjeri zadržala svojstva i sastav sirovine te sadrži samo prirodne sastojke), zatim koja se lako upotrebljava, tj. minimalno procesirana hranu.
Ključne riječiminimalno procesirana hrana prehrambeni proizvodi potrošači hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Minimally Processed Foods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Minimally processed foods is one in which the largely preserved the original organoleptic and nutritional characteristics of raw material, which is suitable for the rapid preparation and consumption. Smell, taste, aroma, consistency, visual appearance, color, texture, nutritional value as food quality can be maintained using minimal processing technologies. Minimal processing can be applied to a large number of food products. Scientific research in the field of food technology concerned with the study of the operations and processes that aim to produce products more nutritional value and what better organoleptic properties. Such new manufacturing techniques are used in various stages of production with a different purpose. For minimally processed foods as a rule, because of its durability prođuženja special attention must be focused selection of packaging materials, selection of packaging and storage conditions. Consumers are the ones who are increasingly demanding foods (especially fruits and vegetables), which has properties similar to fresh food (which is largely maintained properties and composition of raw materials and contains only natural ingredients), then that is easy to use, that is minimally processed foods.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)minimally processed foods food consumers
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:222111
PohranioIvana Šuvak