završni rad
SDS-PAGE albumina i globulina sorti ječma

Dragana Kajić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovSDS-PAGE albumina i globulina sorti ječma
AutorDragana Kajić
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Cilj je ovog rada bio ustanoviti mogu li se sorte ječma međusobno razlikovati na osnovi rasporeda proteinskih vrpci albumina, globulina ili albuminsko/globulinske frakcije po provedenoj poliakrilamid gel elektroforezi u prisutnosti natrijeva dodecil-sulfata. Ekstrakcija proteina (albumina, globulina ili albuminsko/globulinske frakcije) provedena je na tri načina. Albumini i globulini su stupnjevito ekstrahirani pomoću Milli Q vode (albumini), i potom pomoću 0,5 M NaCl (globulini), a albuminsko/globulinska frakcija proteina pomoću dva otapala, 50 mM Tris-HCl pufera pH 8,0 ili 0,5 M otopine NaCl. Rezultati su pokazali da sorte ječma nije moguće nedvojbeno razlikovati na osnovi razlika u koncentraciji ekstrahiranih albumina, globulina ili albuminsko/globulinske frakcije proteina. Primjena SDS-PAGE albumina, globulina i albuminsko/globulinske frakcije proteina sorti ječma pokazala je ograničenu mogućnost razlikovanja sorti ječma. Najviše razlika između sorti uočeno je u elektroforetskom rasporedu albuminskih vrpci po provedenoj SDS-PAGE, gdje je nedvojbeno identificirano 3 od 6 ispitivanih sorti.
Ključne riječiproteini ječma elektroforeza
Naslov na drugom jeziku (engleski)SDS-PAGE of Barley Albumins and Globulins
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Discrimination of barley varieties by SDS-PAGE electrophoretic protein patterns of barley albumins, globulins and albumin/globulin protein fractions was investigated. Albumins and globulins were sequentially extracted from barley flour as follows: albumins by Milli Q water followed by extraction by 0.5 M NaCl for globulins, while albumin/globulin protein fractions were extracted directly by 50 mM Tris-HCl buffer pH 8.0 or 0.5 M NaCl. Obtained results showed limited capability for variety discrimination by protein content in albumin, globulin and/or albumin/globulin protein fractions, as well as by SDS-PAGE. The most promising was SDS-PAGE separation of albumins where 3 varieties of 6 examined were identified by their differences in protein pattern.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley proteins electrophoresis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:378790
PohranioIvana Šuvak