završni rad
Specijalna vina, desertna vina, aromatizirana vina i likerska vina

Tamara Efendić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovSpecijalna vina, desertna vina, aromatizirana vina i likerska vina
AutorTamara Efendić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Specijalna vina su posebna vrsta vina koja se dobivaju posebnim tehnološkim postupkom prerade grožđa, mošta ili vina bez dodataka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisavih ili drugih dopuštenih tvari biljnog podrijetla. Specijalna vina se dijele u tri kategorije: desertna vina, likerska vina i aromatizirana vina. Tehnološki postupci su dosta slični, razlikuju se po udjelu šećera i po udjelu alkohola. Najpoznatija hrvatska desertna vina su Prošek i Kupinovo vino, a što se tiče likerskih vina tu se najviše ističe Pelinkovac dok su kod aromatiziranih najzastupljeniji Vermut i Bermet.
Ključne riječivino
Naslov na drugom jeziku (engleski)Special Wines, Dessert Wines, Flavoured Wines and Liqueur Wines
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Special wines are special types of wines that receive special technological procedure of processing grapes, must or wine without addition or with the addition of a certain quantity of wine alcohol, wine distillate, sugar, concentrated musts and aromatic or other permitted substances of plant origin. Special wines are divided into three categories: dessert wines, liqueur wines and flavored wine. Tehnological processes are quite similar; they differ in the proportion of sugar and alcohol content. Croatia´s best dessert wines are Sherry and Blackberry wine, and as for liqueur wine that stands out the most bitters while the most common flavored Vermouth and Bermet.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:440489
PohranioIvana Šuvak