završni rad
Konzerviranje namirnica ionizirajućim zračenjem

Tea Radiković (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovKonzerviranje namirnica ionizirajućim zračenjem
AutorTea Radiković
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Konzerviranje namirnica je zajednički naziv za različite postupke kojima je cilj da se u što većoj mjeri kroz što duži period očuva izvorna kvaliteta neke namirnice te da se spriječi njezino kvarenje ili degradacija. Ionizirajuće zračenje je prijenos energije česticama ili fotonima, koje ima dovoljno veliku energiju da bi ioniziralo neku tvar s kojom se nađe u međudjelovanju. Promjene sastava atoma i jezgre atoma ili energijskog stanja atoma uzrokuju emitiranje fotona ili čestica. Postoje dva osnovna oblika ionizirajućeg zračenja, valno i elektromagnetsko zračenje. Ionizirajuće zračenje danas se koristi za sterilizaciju medicinskih instrumenata, farmaceutskih proizvoda i za konzerviranje hrane. Doze ionizirajućeg zračenja manje od 10 kGy kod izlaganja čitavog tijela predstavljaju neznatan rizik za čovijeka, a povećanjem doze povećat će se broj oboljelih. Ionizirajuće zračenje djeluje različito na sastojke hrane i zbog toga može doći do promijene okusa, mirisa i teksture hrane. Primjena ionizirajućeg zračenja u obradi hrane danas je u mnogim zemljama regulirana odgovarajućim propisima. I u našoj zemlji su pravilnikom regulirani uvjeti koja se hrana može konzervirati zračenjem i mogući izvori zračenja, kao i maksimalna doza apsorbirana u hrani.
Ključne riječikonzerviranje ionizirajuće zračenje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Preservation of foodstuffs by ionizing radiation
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-02-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Preservation of foodstuffs is a common name for a variety of procedures that aim is, as much as possible trought the long period of time, to preserve the orginal quality of some food to privent its deterioration or degradation. Ionizing radiation is transfer of energy trought particles or photons, wich has sufficient energy to be ionized with a substance wich is found in the interaction. Changes in the composition of atoms and nuclei of atoms or energetic state of atoms are causing broadcasting photons or particles. There are two basic types of ionizing radiation, wave and electromagnetic radiation. Ionizing radiation is now used for sterilizing medical instruments, pharmaceutical products and for food preservation. Ionizing radiation doses below 10 kGy are, for whole body exposure, representing a negligible risk to man, while increasing the dose will increase the number of patients. Ionizing radiation acts differently on food ingredients and therefore may change the taste, smell and texture of food. The application of ionizing radiation in food processing is today in many countries regulated by the relevant regulations. And our country has an ordinance regulating the conditions that can preserve food by radiation and possible sources of radiation, as well as the maximum dose absorbed in food.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)canning ionizing radiation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:112131
PohranioIvana Šuvak