završni rad
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji

Dalia Ratkajec (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovUpotreba aditiva u pekarskoj industriji
AutorDalia Ratkajec
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Proizvođači koji upotrebljavaju aditive trebaju se pridržavati zakonskih propisa. U Republici Hrvatskoj donesen je Pravilnik o prehrambenim aditivima (MZSS, 2007). Pravilnikom je regulirana upotreba aditiva i definira se sam pojam aditiv. Na deklaraciji proizvoda treba biti naznačeno koji se aditiv upotrebljavao u proizvodnji. Aditivi se označavaju E-brojem. U pekarstvu se aditivi dodaju tijekom procesa proizvodnje. Povoljno djeluju na različita svojstva gotovog proizvoda (volumen, okus, boju itd.). Aditive dijelimo na šest osnovnih skupina, a to su: enzimski preparati, oksido-redukcijska sredstva, površinsko aktivne tvari, nutritivno vrijedne tvari, konzervansi, kompleksni poboljšivači. U svijetu dva velika sustava uređuju područje aditiva. Stariji sustav, Codex committee on food additives, donesen je od organizacija WHO i FAO. Noviji sustav je sustav propisan od strane Europske unije.
Ključne riječiaditivi pekarstvo zakonska regulativa
Naslov na drugom jeziku (engleski)Additives application in bread making
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-02-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Manipulations with food additives, as well as regulations for the additive producers have to be strictly regulated by law. Consequently, „Regulations on food additives“ (MHSA, 2007) was stated in Croatia. Term additive and use of additives are regulated with this law. The labelling needed to contain the name of additive which is used in manufacturing. Additives have been usually marked with E-number. Additives in bakery are added in different processes of production. They could have a positive effect on different properties of final product, such as volume, flavor, colour etc.. Additives have been divided additives in six groups, namely: enzyme preparations, oxidoreducing agents, surfactants, nutritionally valuable substances, preservatives, complex enhancers. There are two major systems for the regulations in area of food additives. The older system, the Codex Committee on Food Additives, was brought by WHO and FAO. The newer system is the European Union system.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)additives breadmaking the legislation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:291182
PohranioIvana Šuvak