završni rad
Uzimanje dodataka prehrani u trudnoći

Ivona Relatić (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovUzimanje dodataka prehrani u trudnoći
AutorIvona Relatić
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto na tržištu kao „preventivna prehrana“. Bogati hranjivim sastojcima, kojima se nadoknađuju isti iz „normalne prehrane“, utječu na zdravlje potrošača. Prehrana trudnica mora biti planirana i praćena. Određene skupine hrane ili sastojci hrane utječu na trudnoću, odnosno razvoj djeteta. Kako bi se osigurao pravilan razvoj djeteta potrebne su veće količine proteina, vitamina, posebice folne kiseline, te minerala. Trudnicama je preporučena konzumacija dodataka prehrani ukoliko je uočen nedovoljan unos „normalnom prehranom“. Posebno se preporučuje suplementacija folnom kiselinom u cilju smanjenja rizika defekta neuralne cijevi, potom multivitaminskim preparatima, te ω-3 masnim kiselinama. Bitno je napomenuti da je unos potrebnih hranjivih sastojaka moguć preko prehrane, te da uzimanje dodataka prehrani nije obavezno.
Ključne riječitrudnoća dodatak prehrani preporučen unos
Naslov na drugom jeziku (engleski)Taking food supplements in pregnancy
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-09-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Food supplements are finding it's area on food market as a „preventive nutrition“. Rich in nutrients, which are compensating nutrients form “normal diet”, they affect the health of consumer. Nutrition of pregnant women must be planned and monitored. Certain groups of foods or food ingredients affect pregnancy and child development. To ensure the proper development of the child, pregnancy required extra protein needs, vitamins, especially folic acid and minerals. The intake of food supplements is recommended for pregnant women if the intake thro “normal diet” is not adequate. Folic acid is specifically recommended supplement aiming to reduce the risk of neural tube defects, the same as multivitamins and ω-3 fatty acids due to it’s benefits. It is important to note that the intake of necessary nutrients is possible through diet and taking supplements is not obligatory.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pregnancy food supplements recemmended intake
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:330917
PohranioIvana Šuvak