završni rad
Funkcionalna svojstva maslinovog ulja

Martina Cik (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFunkcionalna svojstva maslinovog ulja
AutorMartina Cik
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Plodovi zimzelenog stabla pitome masline poznati su još od biblijskih vremena kao eliksir mladosti i ljepote. Ekstra djevičansko maslinovo ulje danas je među najcjenjenijim biljnim uljima zbog brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje. Ono je bogato prirodnim spojevima, polifenolima i flavonoidima, te vitaminom E i mononezasićenim masnim kiselinama za koje je dokazano da imaju protuupalna i antioksidacijska svojstva. Maslinovo ulje pomaže u sprječavanju nastanka kroničnih degenerativnih, srčanih i upalnih bolesti, te pozitivno utječe na dugovječnost. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča mediteransku prehranu s neizostavnim maslinovim uljem kao temelj pravilne prehrane. Brojna istraživanja potvrđuju značajna funkcionalna svojstva masline i maslinovog ulja u svim životnim stadijima. Pravilno utječe na rast i razvoj djeteta, te se preporuča konzumacija od najranije dobi kako bi se od malih nogu stvorila jedna dobra navika za cijeli život.
Ključne riječiulje maslinovo ulje polifenoli masne kiseline protuupalna svojstva antioksidansi prevencija bolesti prehrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Functional properties of Olive oil
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The fruits of evergreen tame olive tree are known from the biblical times as an elixir of youth and beauty. Extra virgin olive oil is the most appreciated among vegetable oils because of its numerous therapeutic impacts on health. It is enriched by natural compounds, polyphenol and flavonoids, vitamin E and monosaturated fats for which have been proven to have antiinflammatory and antioxidant properties. Olive oil helps in pervention of chronic, degenerative heart and inflammatory diseases and has a positive influence on longevity. World Health Organization recommends mediterranean nourishment enriched with indispensable olive oil as a foundation of healthy eating. Numerous studies proved significant functional properties of olive and olive oil in all life stages. It has huge impact on child's growth and development and it is recommended to use it from the early age to create one healthy habit for whole life.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oil olive oil polyphenols flavanoids fatty acids antiinflammatory properties antioxidants pervention of diseases nutrition
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:662286
PohranioIvana Šuvak