završni rad
Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine
završni rad

Tena Jurić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovSorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine : završni rad
AutorTena Jurić
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Pšenica je najznačajnija žitarica u Hrvatskoj koja se koristi u prehrani ljudi. Kod uzgoja pšenice bitan je njezin životni ciklus koji utječe na pojedina svojstva pšenice, kako na morfološka, tako i na kemijska i biološka svojstva. Oplemenjivanjem se dobivaju pšenice s određenim kvalitetativnim svojstvima koje daju zadovoljavajuće prinose. Jedna sorta predstavlja majku, a druga oca, s unaprijed poznatim svojstvima. Križanje može biti jednostruko, povratno i višestruko i se obavlja obično u svibnju. Jedna od institucija koja se bavi oplemenjivanjem i proizvodnjom bilja je Bc-institut d.d. Zagreb koja istražuje mnoge žitarice poput kukuruza, ječma, zobi, pšenoraži (triticale), pravog pira, soje, pa tako i pšenice. Kvaliteta pšenice prati se analizama kao što su hektolitarska masa, masa 1000 zrna, udio vode, proteina i pepela, sedimentacijska vrijednost, broj padanja, određivanje reoloških svojstava na farinografu, ekstenzografu i amilografu. U posljednjih nekoliko godina Bc-institut priznao je 9 sorti pšenice, a to su: Bc Anica 2010. godine, Bc Tena i Bc Lorena 2011. godine, Bc Irena, Bc Darija i Bc Irma 2012. godine, Bc Bernarda, Bc Mandica i Bc Certissa priznate 2014. godine.
Ključne riječioplemenjivanje pšenica sorte
Naslov na drugom jeziku (engleski)Wheat varieties of Bc-institute recognized from 2009 to 2014
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wheat is the most important cereals in Croatia, which is used in human nutrition. When breeding wheat essential that its life cycle, which affects the individual characteristic, morphological, as well as the chemical and biological characteristic. Breeding to achieve high quality characteristic that give satisfactory yields. One variety is the mother, and another father, with previously known characteristics. Hybridization can be a single, return, and multiply, and is done usually in May. One of the institutions dealing with agriculture and tourism is the Bc-Institute Inc. Zagreb, which explores many cereals such as maize, barley, oats, triticale, spelled, soybeans and wheat. Wheat quality is monitored analyses such as hectolitre weight, 1000 grain content of water, protein and ash content, sedimentation value, falling number, farinograph, extensograph and amylograph. In the last few years Bc-institute admitted nine wheat varieties, namely: Bc Anica 2010, Bc Tena and Bc Lorena 2011, Bc Irena, Bc Darius and Bc Irma 2012, Bc Bernard, Bc Mandic and Bc Certissa recognized in 2014.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)breeding wheat varieties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:107684
PohranioSanda Hasenay