završni rad
Tehnologija proizvodnje pjenušavih vina

Katarina Ćosić (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovTehnologija proizvodnje pjenušavih vina
AutorKatarina Ćosić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Pjenušavo vino se konzumira samo u posebnim prilikama. Tako je bilo kroz povijest, koristilo se samo za krunidbe kraljeva, a tako je i danas. Razlog tomu je vrlo zahtjevna proizvodnja pjenušavog vina tradicionalnom metodom koju je formirao poznati benediktinski redovnik Dom Perignon. Metoda se sastoji od nekoliko koraka od kojih su najvažniji naknadna ili sekundarna fermetacija, degoržiranje i zrenje. Svaki korak u proizvodnji iziskuje puno vremena i radne snage, a također i posebne uvjete rada. Razvila se i industrijska proizvodnja, ali ona je puno jednostavnija i brža od tradicionalne metode. Samim time se razlikuju i cijene ovih proizvoda. Za kvalitetan šampanjac bitna je prvenstveno kvaliteta primarne sirovine, odnosno grožđa, tako da se poseban trud ulaže u njegovanje vinograda i tijekom berbe grožđa, što se izvorno tradicionalno obavlja isključivo ručno. Naziv šampanjac mogu nositi samo pjenušava vina koja su proizvedena od grožđa iz vinograda u francuskoj pokrajini Champagne i u potpunosti proizvedena na tom području.
Ključne riječiDom Perignon pjenušavo vino sekundarna fermentacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production technology of sparkling wines
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sparkling wine is consumed only in special occasions. This was the case throught history, it has been used for the coronation of kings, and so it is today. The reason is very demanding production of sparkling wines by the traditional method which was formed by the famous Benedictine monk Dom Perignon. The method consists of several steps, of which the most important are additional or secondary fermentation, aging and degorgeage. Every step in the production requires a lot of time and labor, and also the special working conditions. There is also industrial way of production, but it is much simpler and faster than is traditionally methods. Therefore vary of prices between these products. For quality champagne is primarily essential quality of raw materials, or grapes, so special effort is made in the vineyard and in the cultivation of the grape harvest, which was originally traditionally done by hand. Name of champagne can carry only sparkling wines which are produced from grapes grown in vineyards in the French province Champagne and fully produced in this area.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Dom Perignon sparklig wine secondary fermentation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:348959
PohranioIvana Šuvak