završni rad
Razlike u sastavu kozjeg i kravljeg mlijeka i terapeutska primjena kozjeg mlijeka

Martina Boc (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovRazlike u sastavu kozjeg i kravljeg mlijeka i terapeutska primjena kozjeg mlijeka
AutorMartina Boc
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Kozjem mlijeku se danas pridaje sve veća pažnja. U odnosu na ostale vrste mlijeka, proizvodnja kozjeg mlijeka je u najvecem porastu. Iako je sastav kozjeg i kravljeg mlijeka u osnovi vrlo sličan, kozje mlijeko ima znatne dijetetske i terapijske prednosti. Nažalost, ono je puno slabije istraženo. Ovaj rad sadrži pregled glavnih sastojaka kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim. Poseban je naglasak na okusu i zdravstvenoj vrijednosti kozjeg mlijeka kao i na glavnim proizvodima od kozjeg mlijeka (siri fermentirani napitci).
Ključne riječimlijeko kozje mlijeko kemijski sastav okus zdravstvena vrijednost proizvodi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Differences in the composition of goat and cow milk and therapeutic application of goat´s milk
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Goat's milk today gets more and more attention. In comparison with other types of milk, the production of goat's milk increases the most. Although, the basic composition of goat's and cow's milk is very similar, goat's milk has an important dietetic and therapeutic advantages. In spite of that goat's milk is less explored. In this paper all main components of goat's milk are compared with cow's milk. Special emphasis is given on taste and therapeutic value of goat's milk and goat's milk products (cheese and fermented milk).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk goat's milk chemical composition taste therapeutic values products
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:430795
PohranioSanda Hasenay