završni rad
Prehrambeni proizvodi od soje

Željko Kožul (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovPrehrambeni proizvodi od soje
AutorŽeljko Kožul
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Soja i sojini proizvodi se konzumiraju od davnina. Stoljećima su Kinezi i ostali tamošnji narodi, uključujući Japance, Korejance, jugoistočne Azijate, soju koristili za prehranu, i to u njezinim različitim oblicima poznatim kao "tradicionalna hrana od soje". Soja je najveći izvor proteina biljnog podrijetla u prehrani ljudi i ishrani životinja u svijetu. Bez obzira na kvalitetu proteina i masnoća, sojini proizvodi dominiraju u konzumiranju, naročito kada su u pitanju proteini. Soja je sirovina čijom preradom se danas dobivaju brojni prehrambeni proizvodi, od jednostavnih prerađevina do visokosofisticiranih industrijskih prerađevina. Među njima se danas naročito istječe glasovito sojino mlijeko, osim mlijeka jako su poznati: tofu, yuba, okara, sojin sladoled i dr.
Ključne riječisoja proizvodi od soje lecitin prehrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Soybeans and soy products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Soybeans and soy products are consumed since ancient times. Chinese and other Asian populations such as Japanese and Koreans, have been used soy for consumption, as "traditional soy foods" during the centuries. Soy is the largest source of vegetable proteins for human and animal. Regardless to the quality of protein and fat, soy products dominate in the consumption, especially when it goes to protein. Soy is a raw substrate used for production of a number of food products, very popular in human nutrition. Soymilk has been one of the most popular, but many other soybean products exist on the world market, such as tofu, yuba, okara, soy ice cream etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)soybean soy product lecithin nutrition
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
ProjektNaziv projekta: Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice
Šifra projekta: 113 - 1130475 - 2722
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:322327
PohranioSanda Hasenay