završni rad
Metode određivanja oksidiranog i reduciranog glutationa

Ana Jelinić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovMetode određivanja oksidiranog i reduciranog glutationa
AutorAna Jelinić
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Glutation (L-γ-glutamil-L-cisteinilglicin) široko je rasprostranjeni tripeptid prisutan u svim živim organizmima od prokariota do eukariota. U stanicama je prisutan u slobodnom oksidiranom i reduciranom obliku ili vezan na proteinske molekule. Osjetljiv je i pouzdan indikator funkcioniranja i vitalnosti stanica, a razlike u koncentraciji glutationa upućuju na brojna patološka stanja u organizmu. Svrha ovoga rada bila je upoznati se sa primjenjenim i pouzdanim metodama određivanja glutationa u njegovu oksidiranome i reduciranome obliku.
Ključne riječiglutation oksidirani/reducirani glutation metode određivanja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Methods of oxidized and reduced glutathione determination
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Glutathione (L-γ-glutamyl-L-cysteinylglycine) is a tiol containing tripeptide present in all living organisms from prokaryotes to eukaryotes following a central role in cell biology. Moreover, it is present in the free oxidized and reduced form or bound to protein molecules. It is highly sensitive and reliable indicator of the functioning and viability of the cell, while it's concentration indicates various pathological conditions. The aim of this study was to give overwiev of methods used in oxidizied and reduced glutathione determination.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)glutathione oxidized/reduced glutathione determination
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:731261
PohranioSanda Hasenay