završni rad
Primjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane
završni rad

Radovan Trbojević (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena industrijskih enzima u proizvodnji hrane : završni rad
AutorRadovan Trbojević
Voditelj/MentorNatalija Velić (mentor)
Sažetak rada
Enzimi su proteini velike molekularne mase koje proizvode svi živi organizmi. Oni selektivno ubrzavaju kemijske reakcije koje su dio životnog ciklusa kao što je probava, disanje, metabolizam i proizvodnja tkiva. Enzimi djeluju u manje ili više blagim uvjetima, što ih čini idealnim katalizatorima za primjenu u procesima proizvodnje hrane. Posebnu skupinu enzima čine industrijski enzimi, koji su posebno prilagođeni za uporabu u industriji. Njihova funkcija u industriji ovisi o kontekstu u kojemu se koriste, primjerice mogu se koristiti kao specifični katalizatori, kao pospješitelji metaboličkih reakcija, itd. Primarna svrha korištenja industrijskih enzima je unaprjeđenje određenih pozitivnih svojstava proizvoda, koja se smatraju poželjnima, uz istovremeno otklanjanje nepoželjnih i odbojnih svojstava proizvoda. Trenutno se koriste u djelatnostima poput tekstilne industrije, lake industrije i prehrambene industrije. Industrijski enzimi su najčešće mikrobnog podrijetla, iako se ponekad koriste enzimi biljnog ili životinjskog podrijetla. Najznačajnije skupine enzima u industrijskoj primjeni danas su: amilaze, pektinaze, proteaze, celulaze, invertaze i lipaze.
Ključne riječienzim industrijski enzimi prehrambena industrija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Industrial enzymes in food production
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-06
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Enzymes are large biological molecules that are produced by all living organisms. They speed up chemical reactions selectively as part of essential life processes such as digestion, respiration, metabolism and tissue maintaince. The enzymes work under mild conditions making them ideal catalysts to use in food technology. Special group of enzymes are industrial enzymes that are specifically designed for application in the industry. Their function depends mainly on the context in which they are used, for example they can be used in the function of a specific catalyst, or as an accelerator of the metabolic reactions. Their primary role is the strengthening of certain positive properties of products, properties which are wanted, and at the same time, removal of unwanted and bad properties. They are currently used in several industrial fields, most importantly in: textile industry, food industry and light industry. The most frequent origin of enzymes is microbial, even though plant and animal enzymes are sometimes used. Currently, as of today, the most used and therefore most dominant types of industrial enzymes in application are the following six groups: amylases, pectinases, proteinases, cellulases, invertases and lypases.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)enzyme industrial enzymes food industry
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:624376
PohranioSanda Hasenay