završni rad
IR i UV spektrometrija nekih spojeva kumarina

Marija Marić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovIR i UV spektrometrija nekih spojeva kumarina
AutorMarija Marić
Voditelj/MentorMilan Čačić (mentor)
Sažetak rada
Kumarin i njegovi derivati predstavljaju zanimljivo područje istraživanja i predmet su interesiranja znanstveno-istraživačkih laboratorija kao i velikog broja istraživača zbog svoje raznolikosti i različitih osobina. Analiza IR-spektara pomaže utvrđivanju građe novih spojeva, daje mogućnost identifikacije derivata kumarina, i omogućava odgovore na strukturna pitanja vezana uz karakter i mehanizam utjecaja supstituenata na karbonilnu skupinu u α-pironima i dr. Pomoću UV-spektroskopije rješavaju se strukturna pitanja, proučava pojava duboke izomerije i olakšava identifikacija prirodnih kumarina. UV spektroskopija nalazi veliku primjenu i u proučavanju provođenja sinteze derivata kumarina.
Ključne riječikumarini fluorescencija IR spektroskopija UV spektroskopija
Naslov na drugom jeziku (engleski)IR and UV spectroscopy of some coumarin compounds
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Coumarin and its derivatives represent an interesting area of research and are the subject of interest to the scientific-research laboratories and a large number of researchers because of its diversity and different features. Analysis of IR-spectra helps determining the structure of new compounds, the possibility of identifying coumarin derivatives, and provides answers to questions related to the structural character and mechanism of the influence of substituents on the carbonyl group in α-Pironi, etc. Use UV-spectroscopy to solve structural issues, examines the emergence of deep isomerism and facilitates the identification of natural coumarin. UV spectroscopy is a great application in the study of the implementation of the synthesis of coumarin derivatives.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)coumarins fluorescence IR spectroscopy UV spectroscopy
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:914459
PohranioSanda Hasenay