završni rad
Utjecaj strukture polifenola na antioksidativnu aktivnost

Nina Markota (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj strukture polifenola na antioksidativnu aktivnost
AutorNina Markota
Voditelj/MentorMilan Čačić (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu cilj je upoznati se s polifenolnim spojevima (skraćenim imenom polifenoli), njihovom antioksidativnom aktivnošću koja djeluje na ljudski organizam te metodama određivanja istih. Prikazana je osnovna podjela polifenola na flavonoide i fenolne kiseline, koji su zatim podijeljeni u nekoliko podgrupa, flavonoli i flavanoli te hidroksibenzojeve i hidroksicimetne kiseline. Zatim se tumače antioksidansi i slobodni radikali te spominje pojam oksidacijski stres. Dani su primjeri anitoksidanasa u hrani te njihove djelovanje. Na temelju navedenog objašnjen je utjecaj strukture polifenola tj. flavonoida na njihovu antioksidativnu aktivnost. Također su opisane metode pomodu kojih se određuje antioksidacijska aktivnost na primjeru dva glavna mehanizma djelovanja.
Ključne riječipolifenoli antioksidansi antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of polyphenol structure on antioxidant activity
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paper is to get acquainted with the polyphenolic compunds (shorter polyphenols) and their antioxidant activity which has an influence on the human body, as well as the methods determining them. It presents the main division polyphenol flavonoids and phenolic acids, which have been divided into several subgrups, flavonols and flavanols and hidroksibenzols and hidroksicimet acid. The antioxidants and free radicals are further explained and concept of oxidative stress is mentioned. The examples of antioxidanta in food and their effects are given. On the basis of the above context, the influence of the polyphenol (ie.flavoids) structure on their antioxidant activity is explained. Described are also the methods by which the antioxidant activity on the example of the two main working mechanisms determined.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polyphenols antioxidants antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:640093
PohranioSanda Hasenay