završni rad
Aminokiselinski sastav meda

Martina Širić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovAminokiselinski sastav meda
AutorMartina Širić
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Med je sladak, gust viskozni tekući ili kristalizirani proizvod pčela. U kemijskom pogledu med je veoma složena smjesa u kojoj su najzastupljeniji sastojci ugljikohidrati i voda. Vrlo je mali udio aminokiselina u medu, otprilike 1 %. Aminokiseline i proteini koji se nalaze u medu mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Prema istraživanjima prolin je najzastupljenija aminokiselina u medu, a uz prolin najviše su zastupljene fenilalanin, tirozin i lizin čije količine ovise o podrijetlu meda.
Ključne riječimed aminokiseline
Naslov na drugom jeziku (engleski)Amino acids of honey
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-11-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Honey is sweet, dense liquid or cristalized bee product. From chemical view honey is a very complex mixture, whose main compounds are carbohydrates and water. Amino acids in honey are present in minimal amount, about 1%. Amino acids and proteins of honey originate from vegatables or bees. According to literature data, proline is the most abundant amino acid in honey. Besides proline the most present amino acids are phenylalanine, tyrosine and lysine, whose amount depends on the honey origin.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey amino acids
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:080945
PohranioSanda Hasenay