završni rad
Mikroflora svježeg mlijeka

Livia Strugačevac (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovMikroflora svježeg mlijeka
AutorLivia Strugačevac
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Mlijeko je sirovina složenog sastava, karakterističnih osobina, osjetljiva na promjene temperature i okoline. Izvrsna je podloga za razvoj mikroorganizama, bogato je hranjivim tvarima, ima optimalan pH i visoki aktivitet vode. Normalno prisutna flora uglavnom nije štetna, sadržava mikrobe koji ne narušavaju kakvoću i uništava se primjenom pasterizacije. Mnogo veću štetu mogu prouzročiti mikroorganizmi koji naknadno dolaze u mlijeko iz okoline kojom mlijeko prolazi tijekom proizvodnje. Osim što ovi mikroorganizmi narušavaju kvalitetu jer uzrokuju razgradnju masti, proteina, laktoze i dr., oni patogeni oblici mogu narušiti ljudsko zdravlje. Zbog toga je potrebno provoditi visoke standarde higijene i spriječiti svaku mogućnost kontaminacije mikroorganizmima.
Ključne riječimlijeko mikroorganizmi higijena
Naslov na drugom jeziku (engleski)Micro flora of raw milk
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-12-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Milk is substrate with very complex chemical composition, sensitive to changes in environmental temperature. It has been well known that milk is good substrate for the microorganism growth, because it is reach in many nutrients required for their growth. pH value of raw milk and high water activity additionally prefer growth of microorganisms. Natural micro flora of raw milk is usually non-pathogenic and has been suppressed with pasteurization. However, unwanted microorganisms from environment could contaminate milk during manipulation with milk. These microorganisms could disturb native quality of milk, as well as could have serious impact on health problems of consumers. From that reason high hygienic standards during overall manipulation of milk have been established.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk microorganism hygiene
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:761582
PohranioSanda Hasenay