završni rad
Skladištenje žitarica i oprema u skladištima

Sanja Knežević (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovSkladištenje žitarica i oprema u skladištima
AutorSanja Knežević
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Žitarice predstavljaju veliku skupinu ratarskih kultura. Primarni proizvod im je zrno koje se koristi za prehranu ljudi, ali i za druge namjene. Zrna žitarice se do upotrebe čuvaju u skladištima. U skladištima koji su opremljeni uređajima za aktivnu ventilaciju i hlađenje žitarice se mogu skladištiti i s vlagom nešto većom od kritične. Kod običnih skladišta, koja su najzastupljenija u toku pripreme, žitarice se moraju obavezno osušiti na vlagu ispod kritične, tj. ispod 13,5 do 14 %. Zbog toga mjere koje se poduzimaju, kao i način skladištenja zavise od opremljenosti skladišta. Najviše korišteni tipa skladišta za žitarice je silos. Silosi su opremljeni različitim mašinama i uređajima, kojima se vrši transport i priprema, kao i kontrola stanja skladištenog žita. S obzirom da se radi o velikim količinama žitarica koje treba primiti, uskladištiti i isporučiti, od posebnog je značaja da oprema bude odgovarajućeg kapaciteta i pouzdana u radu.
Ključne riječižitarice skladištenje kritična vlaga silosi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Storage of cereals and storehouse equipment
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-12-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cereals constitute a large group of field crops. The primary product of them is a grain used for human consumption and for other purposes. Cereals have been stored until the usage in storehouse. In storehouse with active ventilation and cooling, grain can be stored with relative moisture higher than critical. In ordinary storehouse grain must be dried to moisture below the critical, lower than 14%. Silo is the most used type of building for the grain storage. Silo is equipped with various machines and devices which more been used for transport and preparation, as well as the controlling of condition. Consider to large quantity of grain which takes to be received, stored and delivered adequate capacity and safety in operations need to be insure.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)grain storage critical moisture silo
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:665974
PohranioSanda Hasenay