završni rad
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa

Neven Serdarušić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFunkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa
AutorNeven Serdarušić
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Funkcionalnom hranom se može smatrati ona hrana koja ima utjecaj na jednu ili više funkcija u tijelu, iznad uobičajenog prehrambenog učinka, tako da poboljšava zdravlje i dobrobiti ili smanjuje rizik nastanka bolesti. Ona može biti namijenjena sveukupnoj populaciji ili specifičnoj skupini, kao što su u ovom slučaju oboljeli od dijabetesa. Dijabetes ili šećerna bolest kronična je bolest od koje oboljevaju ljudi različite dobi, neovisno o spolu. U svijetu, u ovom trenutku od šećerne bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, dok je taj broj u Republici Hrvatskoj negdje između 120 i 190 tisuća. Svakih 5 sekundi jedna osoba u svijetu oboli od dijabetesa. Ovaj broj dvostruko se povećao u odnosu na broj bolesnika prije 30 godina. Zastrašujuće podatke ove drastične progresije možemo povezati sa sjedilačkim načinom života, prehranom, pretilošću i stresom. Danak modernom životu i širenju dijabetesa, neizbježno plaćaju i djeca, koje je među oboljelima sve više. Svake godine se u oko 70 000 djece mlađe od 15 godina razvije dijabetes tipa 1, čija učestalost raste za oko 3 % godišnje. Od tipa dijabetesa 1 u Hrvatskoj svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 15 godina. Čimbenici rizika dijabetesa u djece su pretilost, ubrzani rast, fizička neaktivnost i neadekvatna prehrana, što je naročito izraženo u razvijenim zemljama. Većina oboljelih u odrasloj populaciji su bolesnici s dijabetesom tipa 2, kojemu je glavni razlog moderan način života. Dijabetes, odnosno inzulinska rezistencija jedan je od poremećaja koji zajedno s abdominalnom masnoćom, hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom) i visokom razinom kolesterola u krvi čini takozvani metabolički sindrom, koji je zbog niza čimbenika povezan sa zapadnjačkim načinom života; izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, te fizička neaktivnost. U ovom će se radu dati prikaz osnovnih karakteristika dijabetesa te specifičnosti prehrane oboljelih od dijabetesa, s naglaskom na funkcionalnu hranu.
Ključne riječidijabetes prehrana dijeta funkcionalna hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Functional foods in nutrition of diabetic patients
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-12-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Diabetes is group of metabolic in which blood sugar isn't regulated properly because body does not produce enough insulin, or because cells do not respond to the insulin that is produced. The cause of diabetes depends on the type of which are genetic mutations, obesity, infections, trauma and medication most common. The classical symptoms of diabetes are polyuria (frequent urination), polydipsia (increased thirst) and polyphagia (increased hunger). Diabetes diseases fall in tree board categories: type1, type2 and gestational diabetes. Statisticaly, in Croatia most freaquent type is type2 (91.93). This disease often developes hiperglycaemia and circulatory system disordes. Diabetes can be treated (managed) by medication combined with proper diet. Diet plan for each patient is strictly individual. Knowledge of food composition and glycemic index is essential for creating required diet.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)diabetes nutrition diet functional food
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:188308
PohranioSanda Hasenay