diplomski rad
Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa

Jasmina Njegač (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Podaci o radu
NaslovUtjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa
AutorJasmina Njegač
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva ekstrudata kukuruzne krupice s dodatkom pivskog tropa. Pripremljene su smjese kukuruzne krupice s 10 % pivskog tropa, s 0,5 % i 1% dodanog pektina vlažnosti 15 %, koje su zatim ekstrudirane u laboratorijskom jednopuţnom ekstruderu 19/20 DN, Brabender, GmbH. Duisburg, Njemačka, a potom su dobivenim ekstrudatima ispitana fizikalna svojstva I rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Istraţivanjem je utvrđeno da se ekspanzijski omjer linearno povećava dodatkom pektina, dok se nasipna masa linearno snižava.Tvrdoća ekstrudata značajno se snizila proporcionalno udjelu dodanog pektina, dok se lomljivost povećala. Dodatak pektina uzrokovao je blagu promjenu boje neekstrudiranih uzoraka, dok je ekstruzija uzrokovala značajnu promjenu boje. Indeks apsorpcije vode kod ekstrudiranih uzoraka raste proporcionalno dodatku pektina .Indeks topljivosti u vodi povećava se dodatkom pektina u neekstrudiranim uzorcima, dok nakon ekstruzije postaje naročito izražen. Dodatak pektina povisuje stabilnost pasti neekstrudiranih smjesa kukuruzne krupice i pivskog tropa tijekom miješanja pri visokim temperaturama, no nakon ekstruzije narušava se taj parametar. Sklonost paste retrogradaciji blago je snižena dodatkom pektina kod neekstrudiranih uzoraka, dok je vrlo izražena kod ekstrudiranih uzoraka.
Ključne riječiekstruzija kukuruzna krupica pektin pivarski trop
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewer spent grain
Povjerenstvo za obranuDrago Šubarić
Đurđica Ačkar
Jurislav Babić
Borislav Miličević
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-01-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine the effect of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewers’ spent grain (BSG). Mixtures of corn grits with 10% BSG, with addition of 0%, 0.5% and 1% pectin were set to moisture 15% and extruded in laboratory single screw extruder 19/20 DN, Brabender, GmbH. Duisburg, Germany. Physical properties of obtained extrudates were examined and compared to non-extruded samples. Expansion ratio linearly increased, while bulk density linearly decreased with addition of pectin. Pectin addition caused slight colour change of non-extruded samples and extrusion increased this influence. Solubility index of extruded samples linearly increased with pectin addition, as well as after extrusion. Non-extruded samples with added pectin were more stable during shearing at high temperatures and were less prone to retrogradation than sample without pectin. Extrusion decreased these parameters.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)extrusion corn meal pectins brewers spent grain
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:281380
PohranioSanda Hasenay