završni rad
Probiotici - živi lijekovi

Katarina Petrinović (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovProbiotici - živi lijekovi
AutorKatarina Petrinović
Voditelj/MentorNatalija Velić (mentor)
Sažetak rada
Probiotici su žive stanice mikroorganizama koje se zbog svog djelotvornog učinka na ljudsko zdravlje intenzivno proučavaju i komercijalno primjenjuju u različitim proizvodima diljem svijeta. Pozitivan učinak na zdravlje ljudi i životinja dokazan je velikim brojem znanstvenih istraživanja. U najvažnije probiotike ubrajaju se bakterije rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, ali probiotička svojstva pokazuju i baketrije Pediococcus, Lactococcus i Bacillus, kao i neki kvasci. Najčešći pozitivni zdravstveni učinci koji se pripisuju probioticima su jačanje imuniteta, obnavljanje crijevne mikroflore, ublažavanje probavnih smetnji, protuupalni i antialergijski učinak, itd. U ovom radu dan je povijesni pregled razvoja probiotik, pregled osnovnih probiotičkih mikroorganizama i njihova načina djelovanja, kao i pregled zdravstvenih učinaka probiotika.
Ključne riječiprobiotici crijevna mikroflora Bifidobacterium Lactobacillus imuniteta
Naslov na drugom jeziku (engleski)Probiotics - live biologic drugs
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Probiotics are live microorganisams that are extensively studied and commercially explored due to their beneficial effect on human health. Numerous studies have proven this beneficial effect both on human and animals. Lactobacillus and Bifidobacterium are considered the most important probiotic genera. However, some other bacteria (e.g. Pediococcus, Lactococcus, Bacillus) and some yeasts also show probiotic characteristics. The most common attributed positive health effect include immunity strenghtening, intestinal microflora restoring, indigestion relief, anti-inflammatory and antiallergic activity, etc. In this work, the history of probiotics development, overview of basic probiotic microorganisms and their modes of action and probiotics health effects, are presented.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)probiotics intestinal microflora Bifidobacterium Lactobacillus immunity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:141986
PohranioIvana Šuvak