završni rad
Primjena ultrazvuka u procesiranju hrane

Franc Agatić (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena ultrazvuka u procesiranju hrane
AutorFranc Agatić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Obrada ultrazvukom ili sonifikacija je jedna od novih tehnologija konzerviranja hrane koja je ostvarila značajne rezultate u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji u zadnjih desetak godina. Postaje sve važnija zbog povećanog zahtjeva potrošača za neinvazivnim metodama prerade hrane koje znatno manje utječu na promjenu prehrambenog sastava i na ukupnu kvalitetu hrane. Prednost ultrazvuka pred konvencijalnim metodama jest u tome što djeluje u potpuno optički neprozirnim sustavima. Također pospješuje prijenos topline, a primjenjuje se i kod sterilizacije, ekstrakcije, odzračivanja, emulgiranja, filtriranja, sušenja i pojačavanja oksidacije. Konvencionalno sušenje toplim zrakom energetski je veoma zahtjevno, posljedično zahtijeva veća financijska izdvajanja te njihovom primjenom može doći do smanjenja kvalitete finalnog proizvoda. Primjene različitih predtretmana kao što su osmotska dehidratacija, ultrazvuk i ultrazvukom potpomognuta osmodehidratacija pokazale su različite učinke na kvalitetu hrane.
Ključne riječiultrazvuk sušenje hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of ultrasound in food processing
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Ultrasound treatment or sonification is one of the new technologies in food preservation that has made an impact in food technology and biotechnology in the last decade. This technique is becoming more and more important due to heighten consumer’s demands for non-invasive methods in food preservation which do not affect nutritive value and overall food quality. The advantage of ultrasound, comparing to other conventional methods, is that it works in totally optically opaque systems. It also enhances heat transfer and oxidation, and it can also be utilized in sterilization, extraction, deaeration, emulgation, filtration and drying. Conventional dry-air drying is energetically very demanding and requires bigger financial support and can lower the quality of final product. Applying different pre-treatments, such as osmotic dehydration, ultrasound and ultrasound enabled osmo-dehydration, have shown different effects on food quality.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ultrasound drying food
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:309255
PohranioIvana Šuvak