diplomski rad
Obrada otpada organskog podrijetla iz kućanstva tehnologijom efektivnih mikroorganizama

Maja Ižaković (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovObrada otpada organskog podrijetla iz kućanstva tehnologijom efektivnih mikroorganizama
AutorMaja Ižaković
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu koji se bavi mogućnostima primjene tehnologije efektivnih mikroorganizama ispitana je mogućnost proizvodnje efektivnih mikroorganizama prilikom kompostiranje organske biomase koja zaostaje prilikom svakog procesa pripreme hrane u kućanstvima. Organski otpaci koji se inače beskorisno bacaju mogu se uspješno iskoristiti tako da se prikupe na odgovarajućim mjestima i u odgovarajućim posudama i tretiranjem biomase pomoću suspenzije efektivnih mikroorganizama dobiti bezbroj blagodati u mogućnostima primjene. Dakle, prema postavljenom cilju istaživanja utvrđen je mikrobiološki sastav dobivene fermentacijske tekućine, kako u smislu udjela efektivnih mikroorganizama tako i u smislu sadržaja nekih drugih prisutnih mikroorganizama u kompostnoj masi. Ustanovljeno je kako se brojnost efektivnih mikroorganizama umnožila prilikom kompostiranja, pri čemu se kao rezultat tretiranja smanjio broj nepoželjnih vrsta mikrorganizama. Ovaj postupak stoga valja učestalo ponavljati sa svim otpacima organskog podrijetla bilo u kućanstvima ili uopće u svakodnevom životu, jer time se sprječava zagađivanje okoliša, a otvaraju se brojne pogodnosti primjene dobivenih korisnih i lako upotrebljivih vlastitih proizvoda.
Ključne riječiEM tehnologija efektivni mikroorganizmi kompostiranje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Treatment of organic wastes from hausehold by effective microorganisms technology
Povjerenstvo za obranuMirna Habuda-Stanić
Lidija Lenart
Vinko Krstanović
Vedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this work, which deals with possibilities of appliance effective microorganisms technology, are tested possibilities of making effective microorganisms while composting organic biomass from residues from households. Organic waste, which is usually useless throw away, can be successfully used by collecting it on some spots or in appropriate containers, and treating the biomass with suspension of effective microorganisms. According to the research goals, it is determined microbiological composition of obtained fermentation liquid, both in terms of effective microorganisms and other microorganisms which are contained in the compost. It was found that the number of effective microorganisms multiplied during composting, whereby as a result of the treatment reduced the number of undesirable species of microorganisms. This process, therefore, must be frequently repeated with all the waste of organic origin either in homes or even in daily lives, as this prevents contamination of the environment, and open up a number of benefits obtained by the application of useful and easy to apply its own products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)EM technology effective microorganisms composting
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:483351
PohranioIvana Šuvak