završni rad
Tehnološki postupak proizvodnje jogurta
završni rad

Tena Šajatović (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovTehnološki postupak proizvodnje jogurta : završni rad
AutorTena Šajatović
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
U radu su detaljno opisani tehnički postupci proizvodnje jogurta. Proces praćen je od prijema sirovog mlijeka u mljekari do hlađenja, pakiranja i skladištenja finalnog proizvoda. Proces započinje uzorkovanjem mlijeka radi lakšeg odabira za proizvodnju, standardizacija udjela mliječne masti i suhe tvari te homogenizacije i toplinske obrade koje su važne zbog konzistencije i okusa jogurta, jednake raspodjele kapljica mliječne masi, kao i uništenje prisutnih patogenih mikroorganizama. Nacjepljivanje mlijeka jogurtnim starter kulturama koje mlijeko prevode u jogurt putem njihove fermentacije, odnosno inkubacije. Tijekom faze nacjepljivanja možemo dobiti dvije vrste jogurta. Smjesa se može odmah puniti u čašice i ići na hlađenje pa dobijemo čvrsti jogurt ili se može vršiti inokulacija u fermentorima te dobijemo tekući jogurt. Koji god postupak odaberemo, finalni postupci u proizvodnji jogurta su pakiranje, hlađenje i skladištenje.
Ključne riječimlijeko jogurt fermentacija standardizacija homogenizacija inokulacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Tehnical production procedures of yoghurt
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Technical production procedures of yoghurt are decreabed in detail in this thesis. The process is followed from a reception of raw milk in the creamery to cooling, packing and storing to final product. The procrss begins with sampling of the milk due to easier choice for production, standardization of butterfat and dry matter, homogenization and heat treatmen that are important for consistency and the taste of the yoghurt, eqaul distribution of droplets of butterfat also as the distruction of present pathogenic microorganisms. Inoculation of the milk with yoghurt starter cultures which milk transfers into yoghurt throught their fermentacion, that is, incubation. During the phaze of cultivation we can get two sorts of yoghurt. Mixture can be filled in the cups right away and go to the cooling so we gat hard yoghurt or inoculation can be done in fermenters so we gat liquid yoghurt. No matter which procedure we chose, the final product in production of yoghurt are packing, cooling and storing.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk yoghurt femrenatcion standardizazion homogenization inoculation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:655698
PohranioSanda Hasenay