završni rad
Tehnološki proces proizvodnje kupinovog vina

Tihana Opačić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovTehnološki proces proizvodnje kupinovog vina
AutorTihana Opačić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Kupinovo vino je voćno vino s malim postotkom alkohola, pripravljeno iz zrelih i zdravih plodova kupine. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića za koje se smatra da je važan sastojak mnogih europskih i mediteranskih kuhinja, odnosno kultura. Uz najnoviju tehnologiju kvaliteta vina proizlazi iz kvalitetne sorte kupina. Beru se samo zdrave i zrele kupine. Nakon berbe, kupine je potrebno što prije transportirati, te obaviti proces muljanja. Dodaju se potrebne količine šećera i promješa se. Slijedi fermentacija koju obavljaju selekcionirani kvasci, vrenje kupine teče dosta burno. Prije završetka vrenja vino se sumpori. Sumporenje mošta je potrebno da se spriječi rad kvasaca. Nakon nekoliko dana od započetog vrenja i dobivanja boje, obavi se tiještenje na preši. Kada vrenje završi a poslije 2- 4 pretoka tj. sve dok vino ne postane potpuno stabilno, puni se u boce.
Ključne riječikupina vino fermentacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Technological production process of blackberry wine
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Blackberry wine is a fruity wine with a small percentage of alcohol, prepared from ripe and healthy fruits of blackberries. Wine is one of the most popular alcoholic beverage that is considered to be an important ingredient in many European and Mediterranean cuisine and culture. With the latest technology quality of wine derived from high-quality varieties of blackberries. Only healthy and ripe blackberries are gathered. After harvest, blackberry require fast transport and carrying out blackberry-crushing. Further more there must be add enough quatity of sugar and all must be agitated. The following fermentation carried out by selected yeasts, fermentation blackberry runs quite loudly. Before the end of fermentation wine is sulphuring. Must sulphuring is necessary to prevent the work of yeasts. After several days of fermentation and gaining color follows pressing on the switch. Fermentation is complete after 2-4 reflux of wine until wine finally gets in stable condition. Now wine is ready to get filled in bottles.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)blackberry wine fermentation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:459724
PohranioIvana Šuvak