završni rad
Terapijska svojstva propolisa

Vanja Plazibat (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovTerapijska svojstva propolisa
AutorVanja Plazibat
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa koji pčele medarice (Apis melifera L.) skupljaju s pupoljaka i kore drveća. Od davnih vremena propolis se koristi kao narodni lijek u različitim dijelovima svijeta zbog svojih potencijalnih pozitivnih učinaka na zdravlje, a danas se koristi u medicini i u kozmetici. Kemijski sastav i svojstva propolisa se razlikuju ovisno o geografskom podrijetlu. Propolis sadrži: biljne smole, vosak, esencijalna ulja, pelud i vitamine. Propolis se koristi u apiterapiji-terapiji pčelinjim proizvodima. Propolis pokazuje antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno, i antiupalno djelovanje, te pomaže u borbi protiv tumora i poboljšava imunološki sustav. Za razliku od kemijskih antibiotika koji uništavaju sve bakterije u tijelu: lošu ali i pozitivnu crijevnu floru, propolis- prirodni antibiotik djeluje protiv štetnih bakterija bez uništavanja pozitivnih bakterija koje su tijelu potrebne. Propolis djeluje pozitivno na sluznicu, kožu i mnoge druge organe kao što su: mozak, oči, dišni sustav, probavni sustav, bubrezi, jetra i reproduktivni organi. Proizvodi na bazi propolisa dolaze u različitim oblicima. Iako je propolis prilično stabilan, preporučuje se njegovo pravilno čuvanje. Nuspojave kod uzimanja propolisa su rijetke, ali prije uzimanja propolisa trebalo bi se posavjetovati sa liječnikom.
Ključne riječipropolis apiterapija prirodni antibiotik
Naslov na drugom jeziku (engleski)Therapeutic properties of propolis
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-09-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Propolis is a healthy prooduct, resinous, yellow or dark brown, with a weak smell that honey bees ( Apis melifera L. ) collect from buds and tree barks. Since ancient times propolis has been used as a folk remedy in different areas of the world because of its potential health benefits, and today it is used in medicine and cosmetics. The chemical composition and properties of propolis vary with geographical origin. Propolis consists herbal resin, wax, ethereal oils, pollen and vitamins. Propolis is used in apitherapy- therapy with bee products. Propolis shows antibacterial, antivirus, antimicrobial and anti-inflammatory effect. It also helps in preventing of carcinogenic diseases and stimulates immune system. Chemical antibiotics destroy all bacteria in the body, both the bad and friendly the intestinal flora, but propolis, the natural antibiotic, works against harmful bacteria without destroying the friendly bacteria that body needs. Propolis has a positive effect on the mucous membranes, skin and many other organs: brain, eyes, respiratory system, digestive system, kidneys, liver and reproductive organs. Products based on propolis come in a wide variety of forms. Although the propolis is quite stable, it is recommended to care properly. Side effects after taking propolis are rare, but it is good to consult with doctor before usage.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)propolis apitherapy natural antibiotic
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:546818
PohranioIvana Šuvak