završni rad
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina

Helena Nađ (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovSuvremeni tehnološki postupci u proizvodnji bijelih vina
AutorHelena Nađ
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Da bi se proizvelo kvalitetno vino, osim kvalitetnog i zdravog sortnog grožđa potreban je odgovarajući podrum i nužna oprema za tu proizvodnju. Uz veliki trud i ustrajnost potrebno je održavati bezprijekornu čistoću podruma, posuda i opreme što često nije slučaj. U suvremenoj proizvodnji vina danas se preporučuju posude od inoxa (cisterne) za fermentaciju i čuvanje vina. Nakon berbe, grožđe je potrebno što prije transportirati, te obaviti procese muljanja, runjenja i prešanja. U suvremenim postupcima proizvodnje bijelih vina, preporuča se depektinizacija pomoću pektolitičkih preparata, čime se ubrzava proces bistrenja mošta, te omogućava da fermentacija što prije započne. Nakon depektinizacije mošta provodi se bistrenje mošta sa bistrilima. Danas se preporučuje hladna fermentacija (13-17°C) uz primjenu selekcioniranog kvasca. Prvi pretok bi trebao biti „otvoreni“, nakon čega se nastavlja dozrijevanje vina. Tijekom dozrijevanja vina vrlo su važne hladna stabilizacija i filtracija vina. Međutim, često filtriranje nije preporučljivo.
Ključne riječivino mošt enzimi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modern technology procedure in white wine production
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-01-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
To produce a qualitate wine, beside qualitate and healthy sort grape is nessesary to have adequate basemant and nessesary equipment for the wine production. With the great effort and patience it is essential to maintain perfect cleanlines of basemant, dish and the equipment which oftenly is not the case. Nowdays is recomanded ussage of inox dishes (tanks) for fermentation and preservation of wine. After vintage is nessesary to transport grape as fast as possible and to carry out with grape crushing and pressing. Modern technology procedure of white wine production recomand must depectination with pectolytic enzymes, which accelerate clarification must and enables earlier begining of fermentation. After must depectination clarification must be preforme with clarificators. Nowdays is recomanded cold fermentation (13-17°C) with added cultured yeast. First decantation should be „opened“, followed by wine ripening. During the wine-ripening cold fermentation and filtration of wine are very important. However, frequent filtration is not recommended.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine must enzymes
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:455655
PohranioIvana Šuvak