završni rad
Suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji crnih vina

Željka Rupčić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovSuvremeni tehnološki postupci u proizvodnji crnih vina
AutorŽeljka Rupčić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Vino je prehrambeni proizvod čije kvaliteta ovisi o kemijskom sastavu. U suvremenoj tehnologiji proizvodnje vina koriste se sljedeći postupci: muljanje grožda, vrenje masulja, prešanje, tiho vrenje, dozrijevanje, te njega vina. Prilikom toga radi se sa suvremenom opremom koja uključuje preše, filtere, vinifikatore i sl, uz dodatak selekcioniranih kvasaca, bistrila, hranila za kvasce i pektolitičkih enzima. Bitan segment je također i njega vina nakon glavnog vrenja jer je to preduvjet dobivanja kvalitetnoga vina.
Ključne riječivino grožde vrenje masulj kvasci pektoliticki enzimi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modern technology procedure in red wine priduction
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-07-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is food product, quality of wich depends of its chemical content. In modren wine technology following actions are used: grape knead, marc fermentation, wine ripening, wine treatment. During these process pressing prev, filters and other equipment are used together with selected yeasts and enzymes. Essential part is also wine tretmant after main fermentation because it is crutial part of getting extra quality wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine grape fermentation marc yeast pectolytic enzymes
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:727438
PohranioIvana Šuvak