završni rad
Fizikalno kemijska obrada voda i otpadnih voda: filtracija

Marija Nujić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovFizikalno kemijska obrada voda i otpadnih voda: filtracija
AutorMarija Nujić
Voditelj/MentorMirko Kuleš (mentor)
Sažetak rada
Filtracija je važan postupak u pročišćavanju i poboljšavanju kvalitete voda. Osnovni je i najzastupljeniji proces kod svih vrsta obrade vode. Filtracija je postupak tehnološke obrade vode u tijeku kojeg se voda protjecanjem kroz neku poroznu sredinu oslobađa suspendiranih tvari, smanjuje broj bakterija, a može doći i do promjene kemijskih svojstava vode. Membranski postupci, kao noviji doprinos pročišćavanja ili obnavljanja vode, također imaju značajnu ulogu u prehrambenim, farmaceutskim i drugim industrijama. Za postupke filtracije koriste se razna filtarska tijela kao što su prirodni kremeni pijesak, drobljeni antracit, aktivni ugljen, kamen tučenac i umjetno proizvedeni materijali. Ovisno o namjeni, postoje različiti tipovi filtara i različite metode razdvajanja. Slično tome, kod membranskih postupaka, ovisno o upotrijebljenoj membrani razlikujemo mikrofiltraciju, ultrafiltraciju, nanofiltraciju, reverznu osmozu i dr.
Ključne riječifiltracija membranski postupci membrane
Naslov na drugom jeziku (engleski)Physical-chemical treatment of water and wastewater: filtration
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Filtration is an important process in treating and improving the quality of water. It is the main and most common process for all types of water. Filtration is technological processing of water during the water flows through a porous media in which suspended substances are removed, the number of bacteria is reduced, and it is possible to change chemical properties of water. Membrane processes, as the recent contribution of treatment or renewals of water, also have an important role in food, pharmaceutical an other industries. For filtration process we use various filter bodies such as natural sand, anthracite, activated carbon, stone and artificially manufactured materials. Depending on the purpose, there are different types of filters and different methods of separation. In membrane processes, depending on the used membrane, we distinguish microfiltration, ultrafilration, nanofiltration, reverse osmosis, etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)filtration membrane processes membrane
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:939068
PohranioIvana Šuvak