završni rad
Lančana reakcija polimerazom (PCR) u dijagnostici hrane

Ivan Domazet (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovLančana reakcija polimerazom (PCR) u dijagnostici hrane
AutorIvan Domazet
Voditelj/MentorVladimir Mrša (mentor)
Sažetak rada
PCR (eng. Polymerase Chain Reaction) je lančana reakcija polimerazom, metoda kojom se kratki dio DNA umnožava u veliki broj identičnih kopija bez korištenja živog organizma. Pronašao ju je Kary Mullis 1984. godine. Princip je vrlo jednostavan. Od jedne molekule DNA dobiju se dvije, nove, identične molekule te se taj postupak može ponavljati bezbroj puta. Znamo da svaki lanac DNA sadrži niz nukleotida koji je komplementaran suprotnom lancu u uzvojnici DNA. Pri replikaciji molekule DNA svaki lanac uzvojnice služi kao kalup za sintezu novog komplementarnog lanca. Sve se to zbiva uz pomoć enzima DNA-polimeraze. Kako bismo razumijeli PCR metodu potrebno je poznavati građu nukleinskih kiselina, njihov kemizam i samu ulogu u stanici. Postoje dva osnovna tipa nukleinskih kiselina: DNA i RNA. To su linearni polimeri koji se sastoje od različitih nukleotida poredanih određenim slijedom. PCR je našla primjenu u molekularnioj biologiji, mikrobilologiji, medicini, forenzici, te dijagnostici hrane kao što je određivanje vrste životinjskog mesa u hrani, mikroorganizama, mikotoksinogenih gljiva i dr.
Ključne riječiPCR DNA nukleinske kiseline DNA-polimeraza
Naslov na drugom jeziku (engleski)PCR in food diagnostic
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
PCR (polimerase chain reaction) is a method which we use to amplify a piece of DNA by in vitro, developed in 1984 by Kary Mullis. The PCR method is very simple. We amplify a single molecule DNA across several orders of magnitude, generating millions or more copies of the DNA piece. It is known that each strand of DNA have sequence of nucleotides which is complementary to the opposite strain of DNA. During replication by the DNA polymerase each strand odf DNA molecule is used as template for synthesys of new strand. To understand PCR method, we should know the structure and function of nucleic acids. The most common nucleic acids are deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA). A nucleic acid is a macromolecule composed of chains of monomeric nucleotides. PCR is used in molecular biology and microbiology, medicine, forensics and food diagnostic such as detection of animal species in meat products, microorganisms, indentification of mycotoxigenic fungi etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)PCR DNA nucleic acids DNA-polymerase
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:886841
PohranioIvana Šuvak