diplomski rad
Kvantitativna analiza peluda u medu kestena, bagrema i zlatnice s područja Našica

Neda Glušac (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovKvantitativna analiza peluda u medu kestena, bagrema i zlatnice s područja Našica
AutorNeda Glušac
Voditelj/MentorMirjana Sabo (mentor)
Sažetak rada
Peludna analiza meda napravljena je u tri uzorka meda, deklariranih od strane proizvođača kao med kestena, med bagrema, i med zlatnice s područja Našica. Prema peludnoj analizi i u skladu s pravilnikom o kakvodi meda RH, med kestena i med bagrema svrstan je u uniflorne medove, a med zlatnice u poliflorni med. Najvedi postotni udio peludnih zrnaca u uzorcima meda pripadao je porodicama Fabaceae, Asteraceae, Rosaceae i Brassicaceae. U uzorcima meda determinirana su i peludna zrnca porodica Fagaceae, Ulamaceae, Tiliaceae, Oleaceae, Apiaceae, Salicaceae, Rutaceae, Plantaginaceae, Polygonaceae, Poaceae i Cornaceae. Veličina peludnih zrnaca u istraživanim medovima varirala je od 13μm u vrste Castanea sativa Mill. do 91μm u vrste Zea mays L. U sva tri uzorka meda utvrđeno je ukupno 28 biljnih vrsta.
Ključne riječipelud med uniflorni med poliforni med
Naslov na drugom jeziku (engleski)Quantitative analyze of pollen in chestnut, acacia and goldenrod honey from the area of Našice
Povjerenstvo za obranuMilena Mandić
Mirjana Sabo
Daniela Čačić Kenjerić
Lidija Lenart
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Pollen analysis of honey was done on three honey samples; declared by the manufacturer as chestnut honey, acacia honey and goldenrod honey from the area of Našice. According to the results of pollen chestnut honey and acacia honey belonged to the family of unifloral honey, while the goldenrod honey belonged to the multifloral honey. The highest percentage of pollen grains was found in the following families: Fabaceae, Asteraceae, Rosaceae and Brassicaceae. The other types of pollen grains found in the samples belonged to the families: Fagaceae, Ulmaceae, Tiliaceae, Oleaceae, Apiaceae, Salicaceae, Rutaceae, Plantaginaceae, Polygonaceae, Poaceae and Cornaceae. The size of pollen grains in the examined types of honey varied from 15μm in the species of Castanea sativa Mill., to 91μm in the species of Zea mays L. In all three samples of honey was found 28 plant species.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pollen honey unifloral honey multifloral honey
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:330025
PohranioSanda Hasenay