diplomski rad
Elektroforetske analize proteina meda

Lidija Brodar (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovElektroforetske analize proteina meda
AutorLidija Brodar
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Elektroforetskim analizama (Nativna PAGE, izoelektricno fokusiranje, SDS-PAGE) ispitana je mogucnost razlikovanja botanicki razlicitih vrsta meda na temelju njihovog proteinskog, te glikoproteinskog sastava. Detekcijom proteinskih vrpci nakon primjenjenih elektroforetskih metoda, te glikoproteina prenešenih na PVDF membranu nakon SDS-PAGE uoceno je da sve vrste meda pokazuju vrlo slicne proteinske i glikoproteinske elektroforetske profile koji se razlikuju samo po intenzitetu proteinskih vrpci. Prema intenzitetu proteinskih i glikoproteinskih vrpci izdvajaju se med bagrema koji pokazuje najmanji intenzitet, te med kestena, livadni med i bjelogoricna medljika (hrast) sa najjacim intenzitetima. Uklanjanje peludnih zrnaca nije utjecalo na elektroforetski proteinski profil nakon provedene nativne i SDS-PAGE, te izoelektricnog fokusiranja.
Ključne riječimed proteini glikoproteini SDS-PAGE nativna PAGE izoelektricno fokusiranje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Electrophoretic analysis of honey proteins
Povjerenstvo za obranuLjiljana Primorac
Ivica Strelec
Daniela Čačić Kenjerić
Tomislav Klapec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-09-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Possibility of discrimination of botanically different unifloral honeys by their protein and glycoprotein pattern obtained after Native PAGE, isoelectric focusing and SDS-PAGE was examined. All examined unifloral honeys shown similar protein and glycoprotein patterns which differentiated only in intensities of bands. According to differences in intensities of protein or glycoprotein bands the most notable were acacia honeys with the lowest protein or glycoprotein band intensities, and chestnut, meadow and honeydew (oak) honeys with the highest band intensities. Removal of pollen did not affected protein pattern of examined honeys obtained after SDS-PAGE and isoelectric focusing.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey proteins glycoproteins Native-PAGE SDS-PAGE isoelectric focusing
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:208544
PohranioSanda Hasenay