završni rad
Pakiranje voćnih sokova

Marijana Krajačić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovPakiranje voćnih sokova
AutorMarijana Krajačić
Voditelj/MentorMarijan Šeruga (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu cilj je bio prikazati pakiranje voćnih sokova te probleme vezane uz pakiranje voćnih sokova u različite ambalažne materijale. Voćni sokovi su osjetljiva namirnica na koju znatno utječu oksidativne promjene koje uzrokuju smanjenje nutritivne vrijednosti sokova te kvarenje. Cilj pakiranja voćnih sokova je održati ih svježima i nepromijenjenih organoleptičkih i nutritivnih svojstava što duže vrijeme. U pogledu nutritivnih vrijednosti najvažnije je očuvati količinu vitamina u voćnim sokovima kroz što duži vremenski period. Voćni sokovi pakiraju se najčešće u staklenu ambalažu, ambalažu od polimernih materijala te ambalažu od kombiniranih materijala.
Ključne riječivoćni sok ambalaža askorbinska kiselina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Packaging of fruit juices
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The purpose of this report was to demonstrate the fruit juice packaging and problems associated with fruit juice packaging into different packaging materials. Fruit juices are a very sensitive food in which various oxidative changes can occur. These changes can cause the decrease of the nutritive value and spoilage. The goal of fruit juice packaging is to keep the juices fresh and with unchanged organoleptic and nutritive attributes for a longer period of time. According to nutritive values of fruit juices the most important thing is to maintain their vitamin content for a longer period of time. The most common packaging systems are made of glass, polymer materials and combined materials.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fruit juice package ascorbic acid
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:301261
PohranioIvana Šuvak