završni rad
Proizvodnja zelenog čaja

Marija Šaravanja (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovProizvodnja zelenog čaja
AutorMarija Šaravanja
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Čaj je proizvod od obrađenog i osušenog lišća čajevca Camellia sinensis. Biljka Camellia sinensis uzgaja se na plantažama, „oblikuje“ u obliku grma, a bere više puta godišnje. Konzumira se još od drevnih vremena, a smatra se da potiče iz Kine. U Europi se čaj najviše konzumira u sjevernim zemljama. U 18. stoljeću u Engleskoj popularnost čaja nadvladala je kavu, te je od tada postao nacionalnim napitkom. Prema stupnju fermentacije razlikujemo nekoliko vrsta čajeva: crni, zeleni, oolong, bijeli, Rooibos čaj, biljni čajevi, voćni čajevi, te aromatizirani čajevi. Zeleni čaj je nefermentirani čaj, a proces proizvodnje provodi se tako da ubrano lišće prvo ide na mekšanje i dehidrataciju. Omekšano lišće se zagrijava prženjem ili vodenom parom. Nakon toga slijedi proces uvijanja i sušenja.
Ključne riječičaj zeleni čaj Camellia sinensis
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of green tea
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-11-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Tea is a product of the processed and dried leaves of Camellia sinensis Tea tree. Plant Camellia sinensis is grown on plantations, "shapes" in a bush and harvested several times a year. Consumed since ancient times, is considered to be originated in China. In Europe, tea is consumed mostly in the northern countries. In the 18th century in England overcome the popularity of tea maker, and has since become the national drink. According to the degree of fermentation to distinguish between several types of tea: black, green, oolong, white, Rooibos tea, herbal teas, fruit teas and flavored teas. Green tea is unfermentation tea, a production process is conducted so that the leaves picked in the first go soften and dehidration. The leaves are softened and heated frying or steam. Then follows the process of twisting and drying.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tea green tea Camellia sinensis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:015839
PohranioIvana Šuvak