diplomski rad
Utjecaj ultrazvuka i detergenata na ekstrakciju proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae)

Sanela Juras (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovUtjecaj ultrazvuka i detergenata na ekstrakciju proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae)
AutorSanela Juras
Voditelj/MentorAna Bucić-Kojić (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ultrazvuka i detergenata na učinkovitost ekstrakcije proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae). Rezultati ekstrakcije su praćeni određivanjem količine ukupnih proteina u ekstraktu. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ultrazvučna ekstrakcija pri ciklusu 1, omjeru kruto/tekuće 1:40, amplitudi 100 % u vremenu 10 minuta, dok pri istim uvjetima uz dodatak 1 % detergenta postiže se dva puta veća koncentracija proteina.
Ključne riječiultrazvuk detergent ekstrakcija kvasac pekarski kvasac proteini
Naslov na drugom jeziku (engleski)Effect of ultrasound and detergents on the extraction of proteins from cells of fresh baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae)
Povjerenstvo za obranuSrećko Tomas
Ana Bucić-Kojić
Ivica Strelec
Mirela Planinić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-12-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine the effect of detergents and ultrasound on the extraction efficiency of proteins from the cells of fresh baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae). The results of extraction were monitored by determining the amount of protein in the extract. The results showed that the most effective ultrasonic extraction in cycle 1, the ratio of solid / liquid 1:40, amplitude 100% of the time 10 minutes, while at the same conditions with the addition of 1% detergent is achieved twice the protein concentration.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ultrasound detergent extraction yeast baker's yeast proteins
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:070166
PohranioSanda Hasenay