diplomski rad
Modulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa

Ivan Meteš (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovModulacija uvjeta ultrazvučne homogenizacije u razaranju micelija Aspergillus flavusa
AutorIvan Meteš
Voditelj/MentorTomislav Klapec (mentor)
Sažetak rada
Aspergillus flavus je široko rasprostranjena plijesan i najznačajniji producent aflatoksina. Produkcija aflatoksina povezuje se sa povišenom aktivnosti oksidoreduktivnih enzima plijesni. Cilj istraživanja bio je odrediti učinkovitost ultrazvučne homogenizacije te optimalne uvjete razbijanja micelija Aspergillus flavusa kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da de se uz uz primjenu punog ciklusa i najviše amplitude (25 kHz) uređaja tijekom četiri minute, zadovoljavajude razoriti micelij plijesni sudedi po količini ekstrahiranih proteina. Najviša aktivnost katalaze utvrđena je nakon tri minute razaranja kod navedene frekvencije i punog ciklusa, te je ustanovljeno da dodatno razaranje taloga povedava ekstrakciju enzima. Oscilacije aktivnosti katalaze nakon tri minute upuduju na mogudnost gubitka enzimske aktivnosti samim tretmanom.
Ključne riječiplijesan Aspergillus flavus ultrazvučna homogenizacija proteini katalaza
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modulation of conditions of ultrasound homogenization for the disintegration of Aspergillus flavus mycelium
Povjerenstvo za obranuIvica Strelec
Tomislav Klapec
Vinko Krstanović
Vedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-12-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Aspergillus flavus mold is widespread and the most important producer of aflatoxin. Aflatoxin production is associated with increased activity of oxidoreductive enzymes in the mold. The aim of this study was to determine the effectiveness of ultrasonic homogenization and optimal conditions of disintegrating Aspergillus flavus mycelium in order to fully liberate intracellular content avoiding protein denaturation and loss of catalase activity. Based on the results, the implementation of the instruments’s full cycle and maximum amplitude (25 kHz) for four minutes led to satisfactory mold disintegration judging by the quantity of extracted proteins. The greatest catalase activity was determined after three minutes at the mentioned frequency and fully cycle and it was also established that additional sediment homogenization increases extraction of the enzyme. The vacillating catalase activity in samples treated longer than three minutes might indicate loss of enzyme activity caused by the treatment itself.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mold Aspergillus flavus ultrasound homogenization proteins catalase
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:508216
PohranioSanda Hasenay