diplomski rad
Stabilnost enzima katalaze i glutation S-transferaze kod različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa

Marija Prka (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovStabilnost enzima katalaze i glutation S-transferaze kod različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa
AutorMarija Prka
Voditelj/MentorTomislav Klapec (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu je provedeno ispitivanje stabilnosti enzima katalaze i glutation S-transferaze (GST) u miceliju Aspergillus flavusa uzgojenog na GMS i PMS hranjivim podlogama. Uzorci micelija su čuvani na temperaturama od +20, +4, -20 i -80 °C, te je mjerena enzimska aktivnost katalaze i GST-a spektrofotometrijski u svježem uzorku, nakon 2, 4, 6, 14, 21, i 28 dana. Stabilnost katalaze nije bilo mogude utvrditi zbog nepravilnosti u mjerenju, dok je glutation S-transferaza bila nestabilna kod svih temperatura čuvanja. Rezultati HPLC analize pokazali su da je plijesan A. flavus na GMS hranjivoj podlozi sintetizirala 332,96 ± 27,03 ppb ukupnih aflatoksina, što je statistički značajno više (p < 0,01) u odnosu na PMS hranjivu podlogu gdje je izmjereno 2,92 ± 0,24 ppb ukupnih aflatoksina. Koncentracija proteina je veda na PMS podlozi zbog prisutnosti peptona, izvora aminokiselina nužnih za sintezu proteina.
Ključne riječigljive enzimi Aspergillus flavus aflatoksini katalaza glutation S-transferaza
Naslov na drugom jeziku (engleski)Stability of catalase and glutathione S-transferase in Aspergillus flavus mycelium at different storage conditions
Povjerenstvo za obranuIvica Strelec
Tomislav Klapec
Vedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-11-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The stability of catalase and glutathione S-transferase (GST) in Aspergillus flavus mycelium cultivated an GMS and PMS culture media was investigated in this work. The samples were stored at temperatures +20, +4, -20 and -80°C and enzymatic activities of catalase and GST were measured spectrophotometrically in fresh samples after 2, 4, 6, 14, 21, and 28 days. It was impossible to determine stability of catalase because irregularities in measurements, while glutathione S-transferase was unstable at all storage temperatures. The results of HPLC analyses showed that A. flavus synthesized 332.96 ± 27.03 ppb total aflatoxins in GMS culture medium, which was statistically significatly higher (p < 0.01) compared to PMS medium whith 2.92 ± 0.24 ppb total aflatoxins. Total protein concentration was higher in PMS culture medium due to peptone content, an amino acid source necessary for protein synthesis.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Aspergillus flavus aflatoxins catalase glutathione S-transferase
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:467170
PohranioSanda Hasenay