diplomski rad
Analiza utjecaja položaja i osvijetljenosti kriške kruha na rezultate računalne analize slike

Nikola Batinić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za modeliranje, optimiranje i automatizaciju
Podaci o radu
NaslovAnaliza utjecaja položaja i osvijetljenosti kriške kruha na rezultate računalne analize slike
AutorNikola Batinić
Voditelj/MentorDamir Magdić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada bio je analizirati utjecaj položaja i osvijetljenosti kriške kruha na rezultate računalne analize slike. U radu je analiziran crni kruh komercijalnog naziva Sovital. Kruh je narezan na kriške koje su fotografirane kod različitih rotacija, razičite osvijetljenosti, uvećanja i visine podloška. Udio šupljina određen je metodom računalne analize slike na kriškama kruha, a dobiveni podaci su prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da rotacija kriške nije imala značajan utjecaj na računalnu analizu slike ali da pozornost treba obratiti na uvećanje i osvijetljenost kriške jer je udio šupljina kod različitih uvećanja i slabije osvijetljenosti varira za 20 %.
Ključne riječikruh računalna analiza slike rotacija uvećanje osvijetljenost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Analysis of the influence on position and illumination of a slice of bread on results of a computer picture analyses
Povjerenstvo za obranuDaniela Horvat
Damir Magdić
Frane Čačić Kenjerić
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za modeliranje, optimiranje i automatizaciju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-22
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The purpose of this work was to analyse the influence that a position and illumination of a slice of bread have on results of a computer picture analyses.In this work the brown bread of Sovital brand was used. The bread was sliced, and the slices were photographed in different rotations, zoomings,decreased illumination, and different heights of pod. The portion of hollow is determined by a computer analyses of photos of slices of bread, and the results are shown in charts and graphic. The results show that a rotation of a slice of bread didn't influence the computer analyses of a photo, but that attention must be focused on zooming and illumination of a slice of bread because the portion of hollow in different zooming and decreased illumination reduces for 20%.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bread computer analxsis of the image rotation enlargement illumination
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:409223
PohranioSanda Hasenay