diplomski rad
Modifikacija škroba pšenice smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida

Branka Žukić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovModifikacija škroba pšenice smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida
AutorBranka Žukić
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz pšenice sorte Golubica i Srpanjka i ispitati utjecaj njegove modifikacije smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida na svojstva: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti i bistrocu škrobne paste. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacijom škroba pšenice navedenom smjesom reagensa u udjelima 4, 6 i 8 % došlo do smanjenja temperature želatinizacije škroba i njegove sklonosti retrogradaciji. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti porasli su, a bistroca paste se smanjila modifikacijom.
Ključne riječiškrob škrob pšenice azelainska kiselina acetanhidrid
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modification of wheat starch with mixture of azelaic acid and acetanhydride
Povjerenstvo za obranuDrago Šubarić
Jurislav Babić
Mirela Kopjar
Vedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this research was to isolate starch from two wheat varieties: Golubica and Srpanjka and to investigate the influence of modification with mixture of azelaic acid and acetanhydride on its properties: gelatinisation, retrogradation, swelling power, solubility and paste clarity. The results showed that modification of wheat starch with above mentioned reagents mixture in 4, 6 and 8% resulted in decrease of gelatinisation temperature and retrogradation of starch. Swelling power and solubility increased, while paste clarity decreased by modification.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)starch wheat starch azelaic acid acetanhydride
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:018579
PohranioSanda Hasenay